Το πρώτο μεγα-αιολικό πάρκο στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιρλανδίας εγκρίθηκε προσωρινά από το κράτος στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ηλεκτροδότηση έξι εκατομμυρίων κατοικιών με ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030. Η EirGrid ανακοίνωσε χθες τα τέσσερα μεγάλα έργα που πέτυχαν στην πρώτη δημοπρασία υπεράκτιων αιολικών έργων. Έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα τριών γιγαβάτ (GW), αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 2,4 εκατομμύρια σπίτια.

Τα έργα κέρδισαν προσωρινή έγκριση, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Τα τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που χρησιμοποιούν όλες σταθερές τουρμπίνες, θα είναι τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν αναληφθεί στην Ιρλανδία μέχρι σήμερα. Τα τρία βρίσκονται στις αμμοθίνες της Ιρλανδικής Θάλασσας. Το τέταρτο θα βρίσκεται στο Carraig na Sceirde (Sceirde Rocks), περίπου 5 χιλιόμετρα από την ακτή του Mweenish, μια από τις πιο γραφικές περιοχές της νοτιοδυτικής Connemara.

Το έργο Sceirde, προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει περίπου 30 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα διασκορπιστούν σε μια ευρεία περιοχή του κόλπου. Τα πτερύγια της καθεμιάς θα φτάνουν τα 300 μέτρα, που ισοδυναμούν με το ύψος του Πύργου του Άιφελ. Συνολικά, θα έχει παραγωγική ικανότητα περίπου 450MW.