Η BNP Paribas (BNPP.PA), ο μεγαλύτερος δανειστής της Γαλλίας, δεν θα παρέχει πλέον καμία χρηματοδότηση αφιερωμένη στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η τράπεζα την Πέμπτη, καθώς επανέλαβε τον στόχο της για περικοπή κατά 80% της χρηματοδότησης των πετρελαϊκών ερευνών μέχρι το 2030. Αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια δανειοδότησής τους για τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων

για μηδενισμό των χρηματοδοτούμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, περιβαλλοντικές ομάδες και ορισμένοι ακτιβιστές επενδυτές τις έχουν παροτρύνει να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Οι νέες δεσμεύσεις, που έρχονται λίγες ημέρες πριν από την ετήσια συνέλευση των μετόχων της BNP, περιλαμβάνουν επίσης την πλήρη σταδιακή κατάργηση κάθε χρηματοδότησης προς μη διαφοροποιημένες πετρελαϊκές εταιρείες.

"Η BNP Paribas δεν παρέχει πλέον ειδική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από τους όρους χρηματοδότησης", ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η BNP Paribas είχε ήδη ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 80% τη χρηματοδότηση της εξερεύνησης πετρελαίου έως το 2030, ενώ την Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

"Οι νέες δεσμεύσεις της είναι καλοδεχούμενες και υποδηλώνουν ότι η όρεξη των τραπεζών για χρηματοδότηση νέου πετρελαίου και φυσικού αερίου στερεύει γρήγορα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα υπεύθυνων επενδύσεων ShareAction, αν και πρόσθεσε ότι η τράπεζα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.