Περίεργες Δονήσεις σε Νησί της Δανίας στη Βαλτική, Κοντά στο Σημείο Εκρήξεων στους Nord Stream

Περίεργες Δονήσεις σε Νησί της Δανίας στη Βαλτική, Κοντά στο Σημείο Εκρήξεων στους Nord Stream
energia.gr
Δευ, 15 Μαΐου 2023 - 16:39

Κάτοικοι του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, στη Βαλτική Θάλασσα, πολύ κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε το σαμποτάζ στους δύο αγωγούς Nord Stream, που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, βίωσαν το σαββατοκύριακο περίεργες δονήσεις τις οποίες οι αρχές της χώρας δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg

Οι σεισμολόγοι θεώρησαν αρχικά ότι το γεγονός της 13ης Μαΐου οφειλόταν σε σεισμό ή σε ελεγχόμενη έκρηξη στη γειτονική Πολωνία, ωστόσο πλέον έχουν αποκλείσει αυτές τις πιθανότητες, σύμφωνα με δήλωση, τη Δευτέρα, του GEUS, του ιδρύματος Γεωλογικής Έρευνας Δανίας και Γροιλανδίας.

Οι δονήσεις ήταν "κατά πάσα πιθανότητα κύματα ακουστικής πίεσης από ένα ή περισσότερα γεγονότα στην ατμόσφαιρα", σημειώνει το GEUS. "Παρ' όλα αυτά, δεν έχει σταθεί εφικτό για τους ερευνητές να καταλήξουν στην αιτία αυτών των κυμάτων".

Οι αρχές των χωρών της περιοχής δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις - σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, που έλαβαν χώρα λίγα μίλια ανατολικά του νησιού των 40.000 κατοίκων. Το σαββατοκύριακο, ανήσυχοι νησιώτες επικοινώνησαν με τις αρχές μετά από μια σειρά ισχυρών ήχων που έκαναν τα παράθυρά τους να τρίζουν και προκάλεσαν έντονη ενόχληση στην ακοή τους.

Το γεγονός αντιστοιχεί σε 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, δηλαδή σε έναν μικρό σεισμό.

(από capital.gr)