Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, μειώθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, ακόμη και όταν η οικονομία της περιοχής βρέθηκε σε φάση ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί θετικό μήνυμα για τις προσπάθειες του Ενωσης να επιτύχει τους δικούς του κλιματικούς στόχους, όπως αναφερεί το Bloomberg. Οι εκπομπές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 4% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,5% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια θετική ένδειξη καθώς η ΕΕ εργάζεται για την επίτευξη του στόχου της να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% έως το τέλος της δεκαετίας και προσθέτει περαιτέρω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν οδήγησε σε βραχυπρόθεσμη αύξηση. Οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 23 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είδαν τις εκπομπές να μειώνονται, με την Ιρλανδία -όπου η ταχεία οικονομική ανάπτυξη αντικατοπτρίστηκε από μια αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 12%- να αποτελεί ξεχωριστή εξαίρεση. Η Σλοβενία σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις και τα περισσότερα κράτη μέλη πέτυχαν μειώσεις ενώ οι οικονομίες τους αναπτύχθηκαν.