Εμπορικό χάσμα 30 δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσε να προκύψει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει να εισάγει το 85% του φυσικού αερίου του, ποσοστό υπερτετραπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση φυσικού αερίου που αντιμετώπισαν οι χώρες της ΕΕ μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Πληροφοριών για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή (ECIU)

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, η απότομη αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου θα αναγκάσει το κάθε βρετανικό νοικοκυριό να ξοδέψει 5.700 λίρες σε λογαριασμούς ενέργειας έως το 2035. Η ECIU στην εν λόγω έκθεσή της συστήνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον εισάγει σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν συμβεί αυτό, η εξάρτηση της οικιακής κατανάλωσης από τις εισαγωγές ποσοτήτων αερίου από το εξωτερικό θα αυξηθεί κατά σημαντικό βαθμό.

Η παραγωγή φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα μειώθηκε κατά 75%, όπως και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θερμομόνωση και ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας. «Αυτοί που ε[ιχειρηματολογούν κατά των αντλιών θερμότητας υποστηρίζουν ότι τα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτώνται περισσότερο από ξένο αέριο», αναφέρει στην συγκεκριμένη έκθεση ο Simon Cran-McGreehin, επικεφαλής ανάλυσης στην ECIU. Αναφερόμενος στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι «δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την κρίση», ο Cran-McGreehin υποστήριξε ότι θα αυξήσουν επίσης την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ακριβά καύσιμα. «Η κυβέρνηση έχει κάποιους σωστούς στόχους για την ενεργειακή ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι τις πολιτικές για να τους επιτύχει», είπε.