Ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει τη ρύπανση από τα πλαστικά κατά 80% έως το 2040, εάν οι χώρες και οι εταιρείες εφαρμόσουν βαθιές αλλαγές στην πολιτική και μεταβούν σε μια κυκλική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) την Τρίτη. Σύμφωνα με την έκθεση, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία θα μπορούσε να αποτρέψει 500 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

ετησίως, οδηγώντας σε καθαρή εξοικονόμηση άνω των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και αποφεύγοντας το εξωτερικό κόστος που σχετίζεται με την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον έως το 2040. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καθαρή αύξηση 700.000 θέσεων εργασίας, κυρίως σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

"Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε, χρησιμοποιούμε και απορρίπτουμε τα πλαστικά ρυπαίνει τα οικοσυστήματα, δημιουργεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και αποσταθεροποιεί το κλίμα", ανέφερε η Inger Andersen, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση του οργανισμού για τη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης από πλαστικά.

Σύμφωνα με το σενάριο "business-as-usual", ο κόσμος εκτιμάται ότι θα παράγει 380 εκατομμύρια τόνους πλαστικών με βάση τα ορυκτά και 3,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών με βάση τα βιολογικά υλικά ετησίως μέχρι το 2040, με αποτέλεσμα 227 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων που δεν έχουν διαχειριστεί σωστά και θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία και το οικοσύστημα, σύμφωνα με την έκθεση.