Οι προσδοκίες για μια σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ προκάλεσαν ένα ράλι λόγω των ενδείξεων ανάκαμψης της ζήτησης. Ο χαλκός οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων σε άνοδο, αφού ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες του Κογκρέσου άφησαν να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό προκάλεσε ένα ράλι ανακούφισης στις αγορές. Ο χαλκός υποστηρίχθηκε επίσης από τις ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων της Κίνας. Οι τιμές των νέων κατοικιών σε 70 πόλεις αυξήθηκαν κατά 0,32% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ακόμα κι έτσι, η NBS υπέδειξε ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας, αυξάνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω μέτρα τόνωσης.

Η αύξηση των τιμών των νέων κατοικιών στην Κίνα ενίσχυσε επίσης το κλίμα στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος. Η αγορά ελπίζει ότι αυτό αποτελεί προάγγελο για μια ανάκαμψη της παραγωγής χάλυβα. Η αισιοδοξία τροφοδοτήθηκε περαιτέρω μετά την υπόσχεση της NDRC της Κίνας να συνεχίσει να ενισχύει τα δάνεια προς τον τομέα της μεταποίησης.

Οι ενδείξεις ότι ο κύκλος απομάκρυνσης των αποθεμάτων στην Κίνα έχει παρέλθει, τόνωσαν το κλίμα σε ολόκληρη την αγορά λιθίου. Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου στην Κίνα σημείωσαν άλμα άνω του 15% αυτή την εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων βελτίωσης στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Η Κίνα θα επιταχύνει την κατασκευή εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας για τα ηλεκτρικά οχήματα σε αγροτικές περιοχές, ώστε να είναι διαθέσιμα σε κάθε επαρχία. Η LME συνεργάζεται επίσης με μια κινεζική εταιρεία για τη δυνητική προσφορά συμβολαίων μετάλλων λιθίου. Η Tesla έχει επίσης αυξήσει τις τιμές για ορισμένα μοντέλα τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ο πρόσφατος πόλεμος τιμών έχει τερματιστεί.

Η αγορά αργού πετρελαίου απέκρουσε μια πτωτική έκθεση για τα αποθέματα και ωθήθηκε υψηλότερα, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επέστρεψαν στην προτίμηση. Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5.040kbbl την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση στο Cushing, το σημείο τιμολόγησης του αργού WTI. Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1.381kbbl, αυξάνοντας τις ελπίδες για ισχυρότερη ζήτηση. Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τα ζητήματα προσφοράς στον Καναδά. Σχεδόν 2,7mb/d της παραγωγής πετρελαϊκής άμμου στη βορειοανατολική Αλμπέρτα βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ζώνες πολύ υψηλών ή ακραίων πυρκαγιών, σύμφωνα με την Rystad. Περισσότερα από 300kb/d είναι ήδη κλειστά. Η Ρωσία επανέλαβε τη δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή αργού, λέγοντας ότι το κάνει για να στηρίξει τις τιμές. Αυτό συμβαίνει καθώς οι κυρώσεις και τα ανώτατα όρια τιμών πλήττουν τα έσοδά της από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, ο μέσος όρος των φορτίων τεσσάρων εβδομάδων έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ από τότε που τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων του Bloomberg άρχισαν να τα συγκεντρώνουν το 2022.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς η ασθενέστερη παραγωγή αιολικής ενέργειας αύξησε την προοπτική ισχυρότερης ζήτησης. Η γερμανική αιολική παραγωγή αναμένεται να κορυφωθεί σε λιγότερο από το 20% του επιπέδου του Ιανουαρίου αυτή την εβδομάδα. Αυτό έρχεται εν μέσω συντήρησης που επηρεάζει το αέριο αγωγών στη Νορβηγία. Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας κέρδισαν επίσης εν μέσω ενδείξεων ότι οι χαμηλότερες τιμές παρακινούν τελικά τους αγοραστές να επιστρέψουν στην αγορά.