Η ισπανική πετρελαϊκή Repsol θα αναπτύξει περισσότερα από 1,7 γιγαβάτ (GW) έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία, κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Shell και η BP, έχουν εκφράσει επιφυλακτικότητα

σχετικά με τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους τελευταίους μήνες, μετά τα κέρδη ρεκόρ από τις αλματώδεις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ο Joao Costeira, εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Repsol για τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ότι η Repsol σχεδιάζει να επιμείνει στους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Δεν θα πρέπει ποτέ να συγχέουμε τις ασυνέχειες στην αγορά ή τα ξεσπάσματα - όσο σημαντικά και δραματικά και αν είναι, όπως στην περίπτωση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία - με τις μακροπρόθεσμες τάσεις", δήλωσε σε συνέντευξή του.

Η Repsol έχει ως στόχο να αυξήσει τη δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 6 GW παγκοσμίως έως το 2025 και σε 20 GW έως το 2030, από περίπου 2 GW σήμερα.

Οι αποδόσεις που διατίθενται από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν δεχθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και των εξαρτημάτων και των ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ωστόσο, ο Costeira δήλωσε ότι ο στόχος της Repsol για διψήφιες αποδόσεις από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθεί να είναι εφικτός.