Η Γαλλία θα συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση της ομάδας χωρών «φιλικών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η υπουργός ενεργειακής μετάβασης, Agnès Pannier-Runacher, σε συνάντηση της «πυρηνικής συμμαχίας» την Τρίτη (16 Μαΐου), υποδεικνύοντας την ετοιμότητα του Παρισιού να αγκαλιάσει και τις δύο επιλογές

Η «φιλική προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ομάδα χωρών της ΕΕ συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 28 Μαρτίου με πρωτοβουλία της Αυστριακής υπουργού Ενέργειας Leonore Gewessler.

Η ομάδα των χωρών που τάσσονται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργήθηκε ως απάντηση στην «πυρηνική συμμαχία» που συγκρότησε την ίδια ημέρα η Γαλλία, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το πρωί της Τρίτης (16 Μαΐου), η Pannier-Runacher συγκάλεσε, για τρίτη φορά, τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών που τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας σε συνάντηση στο Παρίσι. Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την ομάδα έχουν αυξηθεί από 11 χώρες σε 16.

Ενώ η συνάντηση της πυρηνικής συμμαχίας στο Παρίσι ολοκληρώθηκε με μια ανακοίνωση για την ανάπτυξη 150 GW εγκατεστημένης πυρηνικής ισχύος στην ΕΕ έως το 2050, η Pannier-Runacher είχε επίσης κάτι να πει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Pannier-Runacher ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει πράγματι στην επόμενη συνάντηση της φιλικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ομάδας.

«Ζήτησα να συμμετάσχω στη συμμαχία των χωρών που τάσσονται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι [η Γαλλία] έχει ακριβώς την ίδια ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα [της] με τη Γερμανία», εξήγησε. Η Γαλλία και η Γερμανία έφτασαν σε ποσοστό περίπου 19% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας το 2021.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η υπουργός επαναλαμβάνει ότι η Γαλλία υπολογίζει τόσο στην ανάπλαση του πυρηνικού της πάρκου όσο και στην ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Μαρτίου με την υιοθέτηση ενός «νόμου επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Με τον νόμο αυτό, η Γαλλία έθεσε ως στόχο την επίτευξη 100 GW ηλιακής ενέργειας και 40 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040 – ίσο με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας το 2022.

«Πρόκειται για ένα από τα βασικά στοιχεία της ενεργειακής μας πολιτικής», τόνισε η Pannier-Runacher, η οποία επέμεινε ότι «εμείς (ως γαλλική κυβέρνηση) δεν είμαστε αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Αντιθέτως, η Αυστριακή Gewessler δεν έκρυψε την αποστροφή της προς την πυρηνική ενέργεια ενόψει της πρώτης συνάντησης της «φιλικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ομάδας. Η αυστριακή υπουργός δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να αγωνιστεί» για να αποτρέψει την αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας σε ισότιμη βάση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις Βρυξέλλες, στα τέλη Μαρτίου, η Gewessler συγκέντρωσε τους ομολόγους της από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.

Υπουργοί από την Ολλανδία και το Βέλγιο ήταν επίσης παρόντες ως «παρατηρητές», ενώ η Εσθονία συμμετείχε κανονικά στη συνάντηση της «πυρηνικής συμμαχίας» την Τρίτη.

Η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης της ομάδας «φιλικών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά η επόμενη συνάντηση της «πυρηνικής συμμαχίας» θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 19 Ιουνίου.

(από euractiv.gr)