Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρόκειται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου για πρώτη φορά από τότε που ανεστάλη η συμμετοχή της στον περιφερειακό οργανισμό πριν από 12 χρόνια. Ο κ. Άσαντ απομονώθηκε από πολλούς συναδέλφους του ηγέτες μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από την κυβέρνησή του, η οποία πυροδότησε έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Όμως ο εμφύλιος τελείωσε και η Συρία έγινε εκ νέου δεκτή από τον Αραβικό Σύνδεσμο αυτόν τον μήνα, αφού κράτη που είχαν υποστηρίξει την αντιπολίτευση αποδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση του (του Ασαντ) είναι πλέον σταθερή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Σαουδική Αραβία που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής;

Οπως σημειώνει το BBC, η προσέγγιση αυτή επιταχύνθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία τον Φεβρουάριο, όταν οι άλλοτε εχθρικές δυνάμεις αποφάσισαν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση.

Η Κίνα μεσολάβησε επίσης για μια αιφνιδιαστική συμφωνία τον Μάρτιο που είδε τη Σαουδική Αραβία να αποκαθιστά τους διπλωματικούς δεσμούς με τον μακροχρόνιο περιφερειακό αντίπαλό της, το Ιράν, το οποίο μαζί με τη Ρωσία βοήθησε τις δυνάμεις του κ. Άσαντ να ανακτήσουν τον έλεγχο των μεγαλύτερων πόλεων της Συρίας.

Μεγάλα τμήματα της χώρας εξακολουθούν ωστόσο να βρίσκονται υπό την κατοχή των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών, τζιχαντιστών και μαχητών της πολιτοφυλακής υπό κουρδική ηγεσία που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο μισός από τον προπολεμικό πληθυσμό της Συρίας των 22 εκατομμυρίων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Περίπου 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενώ άλλα 6 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό.

Ακόμη και πριν από τον σεισμό εκτιμάται ότι 15,3 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Συρίας είχαν ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας - ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει αφήσει πίσω του μισό εκατομμύριο νεκρούς, έχει καταστρέψει πόλεις και έχει οδηγήσει πολλά εκατομμύρια Σύρους σε άλλες χώρες. 

Ο πρόεδρος Άσαντ έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη-λιμάνι της Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου πραγματοποιείται η φετινή σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 22 κρατών μελών την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ δήλωσε ότι ελπίζει ότι "η ανάκτηση της έδρας της Συρίας αποτελεί προάγγελο για το τέλος της σύγκρουσής της".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud καλωσόρισε επίσης τη Συρία.

"Ο κόσμος μας σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες που μας τοποθετούν σε ένα σταυροδρόμι", δήλωσε. "Είναι απαραίτητο να σταθούμε ενωμένοι και να προσπαθήσουμε περισσότερο να ενισχύσουμε την κοινή αραβική δράση για την αντιμετώπισή τους".

Όμως δεν ενθουσιάστηκαν όλες οι χώρες με την αποκατάσταση της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα ότι εγκατέλειψε την αντίθεσή του μόνο επειδή δεν ήθελε να "παρεκκλίνει από την αραβική συναίνεση".

Οι ΗΠΑ δήλωσαν εν τω μεταξύ ότι "δεν πιστεύουν ότι η Συρία αξίζει να επανέλθει".

"Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - δεν πρόκειται να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με το καθεστώς Άσαντ και σίγουρα δεν υποστηρίζουμε ότι και άλλοι το κάνουν αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel.

Ν. Παλ.