Η παραγωγή της νεότερης πυρηνικής μονάδας της Φινλανδίας, Olkiluoto 3, έχει μειωθεί σημαντικά επειδή η ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πολύ φθηνή (λόγω της χρήσης των πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως εχει αναφέρει το energia.gr εδώ), σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, Teollisuuden Voima (TVO). "Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει επίσης να είναι κερδοφόρα

για τους πυρηνικούς σταθμούς και όταν η τιμή είναι ιδιαίτερα χαμηλή, μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις όπου η παραγωγή περιορίζεται", δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της TVO, Johanna Aho. 

Νωρίς την Τετάρτη η τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε κάτω από τα μηδέν σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh) και για ώρες μετά η τιμή ήταν μόλις 0,3 σεντς ανά kWh στο υψηλότερο σημείο της, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου της χώρας, Fingrid.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 στο Eurajoki, στη νοτιοδυτική Φινλανδία, άρχισε να παράγει κανονικά ηλεκτρική ενέργεια στα μέσα Απριλίου, με καθυστέρηση περίπου 14 ετών.

Γενικά, η ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία ρυθμίζεται με την αύξηση ή τη μείωση της ποσότητας της υδροηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών πλημμύρας στη βόρεια Φινλανδία, η μείωση της παραγόμενης από υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πρόκληση αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Aho, η περικοπή της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λόγω υπερβολικά χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ σπάνια, αλλά όχι ανήκουστο φαινόμενο.