Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αύξησης της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού LNG στη νήσο Krk της Κροατίας, η εταιρεία διαχείρισης του τερματικού, LNG Hrvatska υπέγραψε στις 14 τ.μ. σύμβαση προμήθειας μονάδας επαναεριοποίησης χωρητικότητας 250.000 κ.μ./ώρα με τη νορβηγική εταιρεία Wärtsilä Gas Solutions

Όπως αναφέρει στο πρόσφατο δελτίο της η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κροατικού  Υπουργείου Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, το ύψος της σύμβασης προμήθειας της νέας μονάδας, η οποία θα υπερδιπλασιάσει την υφιστάμενη χωρητικότητα του τερματικού ΥΦΑ (από 2,9 σε 6,1 bcm), ανέρχεται σε 22,97 εκ. ευρώ.

Η κατασκευή της μονάδας θα διαρκέσει 22 μήνες και η εγκατάστασή της προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2025.

Η προμήθεια της νέας μονάδας επαναεριοποίησης εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κροατικής κυβέρνησης για ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, μέσω της αύξησης της χωρητικότητας του τερματικού στο Krk και της επέκτασης του δικτύου μεταφοράς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του σχεδιασμού αναβάθμισης των υποδομών φ/α ανέρχεται σε 180 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 25 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση χωρητικότητας και 155 εκ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου.

Μέρος του προϋπολογισμού αναμένεται να καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ.