Η κυβέρνηση της Κροατίας έλαβε στις 30 Μαρτίου σειρά αποφάσεων με στόχο τη στήριξη της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ‘ΗΕΡ’ (Hrvatska Elektroprivreda)

ενός από τους κύριους φορείς υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων για την αντιστάθμιση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όπως αναφέρεται στο πρόσφατο δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ:

(α) Χορήγηση μετοχικού δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (αρμόδιο για την ενέργεια): Το δάνειο θα καταβληθεί σε δύο δόσεις (265 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας και 135 εκατ. ευρώ έως τον Ιούλιο τ.έ.), θα έχει επιτόκιο 4,5% και διάρκεια ωρίμανσης δύο ετών από τη λήψη της δεύτερης δόσης.

(β) Έναρξη διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης: Το Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης θα εκκινήσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της ‘HEP’. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Davor Filipović, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το μετοχικό δάνειο 400 εκατ. ευρώ.

(γ) Παράταση κρατικών εγγυήσεων για δάνεια της ‘ΗΕΡ’ συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ: Η παράταση κατά 24 μήνες των κρατικών εγγυήσεων αφορά στα δάνεια (i) 400 εκατ. ευρώ για την πλήρωση της υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Okoli και (ii) 600 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση προμήθειας ενεργειακών προϊόντων.