Η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar υπέγραψε συμφωνία κοινής ανάπτυξης (JDA) με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν για την ανάπτυξη περισσότερων από 2GW ηλιακών και αιολικών έργων. Η συμφωνία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Masdar να αυξήσει την παρουσία της στο Ουζμπεκιστάν. Εκτός από τα αιολικά και ηλιακά έργα,

η συμφωνία περιλαμβάνει 500MWh αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε πολλαπλές τοποθεσίες στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με τη Masdar, το Ουζμπεκιστάν σχεδιάζει να επιτύχει 7GW ηλιακής και 5GW αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, που ισοδυναμεί με το 25% του ενεργειακού του μείγματος.

"Η συμφωνία μας να αναπτύξουμε 2GW ηλιακής ενέργειας και να επεκταθούμε σε 500MWh αποθήκευσης μπαταριών, σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στο κοινό ταξίδι της Masdar και του Ουζμπεκιστάν. Το Ουζμπεκιστάν είναι ένας βασικός εταίρος και η Masdar είναι υπερήφανη που υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar.

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας συνεργάζεται με τη Masdar από το 2019. Έφτασε σε οικονομικό κλείσιμο για τρεις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο Ουζμπεκιστάν με συνδυασμένη ισχύ περίπου 877MW τον Απρίλιο. Τα έργα θα βρίσκονται υπό κατασκευή το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2024.