Η ευρωπαϊκή εταιρεία Northvolt, η οποία κατασκευάζει γιγαντιαίο εργοστάσιο ιόντων λιθίου, ολοκλήρωσε την κατασκευή της μονάδας παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (ESS) στην Πολωνία και αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το τέλος του 2023. Η εταιρεία με έδρα τη Σουηδία ανακοίνωσε, με ανάρτηση της στο Linkedin, την ολοκλήρωση της κατασκευής το Σαββατοκύριακο (20 Μαΐου), λέγοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης για λύσεις ESS. Η εγκατάσταση θα κατασκευάζει το προϊόν "Voltainer" ESS της.

"Η εγκατάσταση τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας μας, το οποίο επικεντρώνεται στη χρήση μόνο πράσινης ενέργειας σε όλα τα εργοστάσιά μας που βρίσκονται στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς και στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών", δήλωσε ο Robert Chryc-Gawrychowski, διευθύνων σύμβουλος της Northvolt Poland.

Η εταιρεία στοχεύει να ανοίξει τις εγκαταστάσεις και να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους. Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2021, η Northvolt δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα ανοίξει με αρχική ετήσια παραγωγική ισχύ 5 GWh και πιθανή μελλοντική ισχύ 12 GWh.

Θα λαμβάνει cells από το εμβληματικό γιγαντιαίο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σουηδία, το Northvolt Ett, και το έργο έλαβε επιχορήγηση καινοτομίας από την ΕΕ ύψους 75 εκατ. ευρώ (81 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Η εταιρεία έχει ως στόχο για το 2030 παραγωγική ικανότητα 150GWh στα γίγα-εργοστάσιά της στη Σουηδία, τα οποία άρχισαν να αυξάνουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του 2022, και στη Γερμανία. Η τελευταία ενδέχεται να καθυστερήσει, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Peter Carlsson να δηλώνει πέρυσι ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρέασαν την κερδοφορία του έργου.