Τα καθαρά κέρδη της Gazprom μειώθηκαν πάνω από 40%, ανερχόμενα στα 1,226 τρις ρούβλια (15,77 δις δολάρια) πέρυσι λόγω της αύξησης των φόρων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, προσθέτοντας ότι επίσης δεν θα καταβάλει ετήσιο μέρισμα

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση επέβαλε πέρυσι μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των κρατικών εταιρειών για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom, που αποτελούν βασική πηγή εσόδων της εταιρείας, δεν υπόκεινται άμεσα σε κυρώσεις, ωστόσο οι όγκοι των εξαγωγών μειώθηκαν σχεδόν στο μισό πέρυσι, αγγίζοντας τα 101 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Οι μετοχές της Gazprom υποχώρησαν περίπου κατά 4%, αφού η εταιρεία, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να μην καταβάλει μέρισμα για το σύνολο του έτους μετά τη διανομή εξαμηνιαίου μερίσματος ύψους 1,2 τρισεκ. ρουβλίων (15 δις δολ.).

Σύμφωνα με το Reuters, ο Famil Sadygov, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, δήλωσε ότι επειδή η εξάμηνη πληρωμή μερίσματος είχε ήδη ξεπεράσει τον στόχο του 50% καθαρού κέρδους, αποφασίστηκε να παραμείνει το μέρισμα ολόκληρου του έτους στο ίδιο επίπεδο με την προκαταβολή.

«Δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα της χρονιάς, αλλά δώσαμε στους μετόχους την ευκαιρία να λάβουν ένα τόσο σημαντικό ποσό προκαταβολικά. Εξαιτίας αυτού, το μέρισμα που ελήφθη έχει μεγαλύτερη πραγματική αξία από την πληρωμή του ίδιου ποσού στο τέλος του έτους», όπως ανέφερε. Ο Sadygov είπε επίσης ότι το βασικό κέρδος, ή τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων, έφθασαν πέρυσι τα 3,6 τρισεκ. ρούβλια, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με το 2021.