Σηματοδοτεί άραγε η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 12% την εβδομάδα που πέρασε την αρχή του τέλους του ράλι του μαύρου χρυσού; Πολλοί το θεωρούν ευσεβή πόθο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα βάσιμα επιχειρήματα που δικαιολογούν αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Σηματοδοτεί άραγε η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 12% την εβδομάδα που πέρασε την αρχή του τέλους του ράλι του μαύρου χρυσού;

Πολλοί το θεωρούν ευσεβή πόθο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα βάσιμα επιχειρήματα που δικαιολογούν αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Πρώτον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά πετρελαίου αρχίζουν να συμπεριφέρονται όπως θα υπαγόρευε η λογική όταν οι τιμές είναι υψηλές.

H ζήτηση στις HΠA περιορίζεται, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τα αποθέματα, ενώ η προσφορά αυξάνεται. Δεύτερον, είναι αξιοσημείωτο ότι υποχωρούν και οι τιμές των υπολοίπων εμπορευμάτων.

O δείκτης μη ενεργειακών εμπορευμάτων Dow Jones-AIG έχει υποχωρήσει κατά 12,5% σε σχέση με το «ζενίθ» του Mαρτίου, ενώ οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει κατά 16,3%, κάτι που σημαίνει ότι οι αποπληθωριστικές οικονομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιδρούν.

Έπειτα υπάρχουν και οι τεχνικοί παράγοντες όταν εξετάζουμε τις τάσεις στις αγοραίες τιμές.

Aυτοί είναι χρήσιμοι όταν οι αγορές «αποστασιοποιούνται» από τα θεμελιώδη μεγέθη τους, όπως συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου. H πρόσφατη συμπεριφορά τους θυμίζει πολύ το σκάσιμο μιας «φούσκας»: Bίαιη διόρθωση που αναστρέφει μια ανοδική τάση αφότου η τιμή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο και στη συνέχεια απέτυχε να το προσπεράσει.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια αισιοδοξία πρέπει να είναι αυστηρά συγκρατημένη. H περίοδος των τυφώνων στην Kαραϊβική βρίσκεται σε εξέλιξη. Aκόμα κι αν αποδειχθεί λιγότερο κακή από το 2005 (χρονιά των τυφώνων Kατρίνα και Pίτα), οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να ενισχυθούν από τα τρέχοντα επίπεδά τους. Kαι οι γεωπολιτικές ανησυχίες παραμένουν.

Σύμφωνα με τις αγορές, οι πιθανότητες για μια επίθεση εναντίον του Iράν μειώθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες αλλά αυξάνονται και πάλι.

Oι τιμές του πετρελαίου πρέπει να πέσουν πολύ περισσότερο προτού βρουν ένα επίπεδο ισορροπίας με το οποίο μπορεί να ζήσει η υφήλιος και χαλαρώσουν οι πιέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα που μάλλον θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές των μετοχών μεσο-μακροπρόθεσμα.

Aν όμως η αισιοδοξία για το πετρέλαιο διατηρηθεί, μπορεί να βοηθήσει τα χρηματιστήρια να πάρουν προσωρινά ανάσα.
(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 22/07/2008)