Ενεργειακή Εξάρτηση και ΜΕΣ

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκαν από την Eurostat τα τελευταία στοιχεία για την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών μελών της Ε. Ένωσης (βλέπε http://www.energia.gr/article.asp?art_id=20596). H Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται από τις πλέον εξαρτημένες χώρες της Ε.Ε από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και λιθάνθρακα σε βαθμό που αγγίζει το 72% όταν ο Κοινοτικός μέσος όρος των 27 είναι 54%.
Energia.gr
Τρι, 22 Ιουλίου 2008 - 16:10

Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκαν από την Eurostat τα τελευταία στοιχεία για την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών μελών της Ε. Ένωσης (βλέπε http://www.energia.gr/article.asp?art_id=20596). H Ελλάδα για μια ακόμη φορά εμφανίζεται από τις πλέον εξαρτημένες χώρες της Ε.Ε από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και λιθάνθρακα σε βαθμό που αγγίζει το 72% όταν ο Κοινοτικός μέσος όρος των 27 είναι 54%. Υπάρχουν μάλιστα χώρες με πολύ μικρή εξάρτηση όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (21,3%), η Πολωνία (19,9%) και η Τσεχία (26,0%) ενώ η Δανία εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι απόλυτα αυτόνομη από πλευράς ενεργειακής εξάρτησης (100%) και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Βέβαια η Δανία έχει αξιοποιήσει στο έπακρον την αιολική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού και την βιομάζα και την ανακύκλωση απορριμμάτων για κεντρική θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού ενώ διαθέτει και δικά της κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενεργειακή αυτονομία της Δανίας έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της η οποία είναι ιδιαίτερα εύρωστη με ελάχιστα ελλείμματα και σχεδόν μηδενικό εξωτερικό χρέος και έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ενεργειακή εξάρτηση δεν είναι μία αφηρημένη έννοια αλλά έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία και τις παραμέτρους της όπως είναι τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός, η απασχόληση, το εξωτερικό χρέος για να αναφερθούμε μόνο σε ορισμένες από αυτές. Η Ελλάδα για το 2008 εκτιμάται ότι θα πληρώσει περί τα 25 δισεκ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και λιθάνθρακα, δηλαδή ένα νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ και περίπου το 45% του ελλειμματικού, έτσι κι αλλιώς ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών! (Το 2007 οι ενεργειακές εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 30% του Ισοζυγίου Εξωτερικών Συναλλαγών).

Η τεράστια σημασία που έχει η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας δυστυχώς δεν έχει γίνει αρκούντως κατανοητή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ούτε παλαιότερα αλλά ούτε και τώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν φθάσει σε δυσθεόρατα ύψη. Και το δυστύχημα είναι ότι η ενεργειακή εξάρτηση δεν απασχολεί καν το καθ’ όλα αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Γιατί πως διαφορετικά να εξηγήσουμε ότι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας δεν αποτελεί καν στόχο του πρόσφατα ανακοινωθέντος Μακροπρόθεσμου Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΜΕΣ) που επεξεργάσθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ).