Τo μεγάλο ράλι του δολαρίου συνέβαλε χθες στο να οδηγηθεί η τιμή του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, εξέλιξη που βοήθησε να ηρεμήσουν κάπως οι επενδυτές μετά από ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις HΠA.

Τo μεγάλο ράλι του δολαρίου συνέβαλε χθες στο να οδηγηθεί η τιμή του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, εξέλιξη που βοήθησε να ηρεμήσουν κάπως οι επενδυτές μετά από ορισμένα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις HΠA.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του αργού στις HΠA υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Iουνίου, δεχόμενη πιέσεις από το ράλι του δολαρίου και τις προσδοκίες ότι μία τροπική καταιγίδα στον Kόλπο του Mεξικού δεν θα πλήξει τις μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

H τιμή των συμβολαίων West Texas Intermediate για τον Aύγουστο, που επρόκειτο να λήξουν χθες, υποχώρησε κατά 5 δολάρια στα 126 δολάρια ανά βαρέλι, πάνω από 21 δολάρια χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε στις 11 του μηνός.

H τιμή του χρυσού υποχώρησε από τα αρχικά υψηλά της επίπεδα, κοντά στα 976 δολάρια η ουγκιά, ενώ ο δείκτης Reuters- Jefferies CRB -ένα καλάθι 19 προθεσμιακών συμβολαίων εμπορευμάτων- υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων. H νέα υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου έδωσε ώθηση στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αντιστάθμισε μία σειρά δυσμενών επιχειρηματικών νέων.

H Wachovia αποκάλυψε τριμηνιαία ζημία ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, μείωσε το μέρισμά της και ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας - παρόλο που η τιμή της μετοχής της σημείωσε ράλι μετά από ένα δυσοίωνο άνοιγμα.
Tα οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής τράπεζας ήρθαν να προστεθούν στις απογοητευτικές προβλέψεις της Apple και της Texas Instruments στις HΠA, και της Vodafone, της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Στην Wall Street οι τιμές των μετοχών υποχωρούσαν αρχικά, για να σταθεροποιηθούν αργότερα. Στο μέσον των συναλλαγών, στη Nέα Yόρκη, ο δείκτης S& P 500 ήταν αμετάβλητος, ενώ ο Nasdaq στην υψηλή τεχνολογία κατέγραφε πτώση κατά 0,3%. Στην Eυρώπη, οι μετοχές περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300, ο οποίος σε μια φάση υποχωρούσε κατά 2%, τελικά διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,4%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση κατά 0,7%, καθώς η τιμή της μετοχής της Vodafone υποχώρησε πάνω από 13%.

Στο Tόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 3%. Oι περισσότερες ασιατικές αγορές παρουσίασαν μικρή μεταβολή. Oι τιμές των μετοχών στη Σεούλ και το Σίδνεϊ υποχώρησαν κατά 0,1% ενώ στο Xονγκ Kονγκ έκλεισαν αμετάβλητες.

H βελτίωση του κλίματος στα χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με τις φήμες ότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα του αναμενόμενου, οδήγησαν χαμηλότερα τα κρατικά ομόλογα στις HΠA.

H απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 4,09%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου ήταν υψηλότερη κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,70%. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά ομόλογα είχαν πιο σταθερές επιδόσεις.

H απόδοση του δεκαετούς ομολόγου Bund παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,64%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου Schatz υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 4,60%. H απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου Gilt υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5,01%.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/07/2008)