Η σουηδική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας OX2 AB συνεργάστηκε με το φινλανδικό εναλλακτικό επενδυτικό ταμείο και διαχειριστή γης Dasos Capital για την από κοινού ανάπτυξη 10 ηλιακών έργων στην Εσθονία, ξεκινώντας με πέντε συνολικής ισχύος 500 MW.

Με τη συμφωνία συνεργασίας η OX2 θα αναλάβει την αδειοδότηση, τον τεχνικό σχεδιασμό και τις κατασκευαστικές πτυχές των έργων, δήλωσε την Πέμπτη η σουηδική εταιρεία.

Επισήμανε δε, ότι τα σχέδια που συμφωνήθηκαν τώρα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν περιλαμβάνονται ακόμη στο δικό της χαρτοφυλάκιο έργων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εταίροι θα επιδιώξουν να λάβουν επενδυτική απόφαση για την κατασκευή των πέντε πρώτων συστημάτων της προτεινόμενης δέσμης κατά την περίοδο 2024-2025. Μόλις λειτουργήσουν, οι μονάδες αυτές θα παράγουν 500 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ή αρκετά για να καλύψουν την κατανάλωση περίπου 100.000 κατοικιών.

Η OX2 έχει περισσότερα από 4 GW έργων ηλιακής ενέργειας στην ατζέντα της σε όλη την Ευρώπη. Λειτουργεί στην αγορά της Εσθονίας από πέρυσι και επί του παρόντος σχεδιάζει να προσθέσει 665 MW ισχύος ανεμογεννητριών στη χώρα της Βαλτικής. Τον περασμένο Απρίλιο, σύναψε συνεργασία συν-ανάπτυξης με τη συμπατριώτισσα TMV Green Ou για ένα χαρτοφυλάκιο χερσαίων αιολικών έργων 500 MW στην Εσθονία.