OPEC: Δεν Θέτουμε Συγκεκριμένο Στόχο για τις Τιμές Πετρελαίου – Αναμένουμε Αστάθεια Λόγω Υποεπένδυσης

OPEC: Δεν Θέτουμε Συγκεκριμένο Στόχο για τις Τιμές Πετρελαίου – Αναμένουμε Αστάθεια Λόγω Υποεπένδυσης
energia.gr
Τρι, 30 Μαΐου 2023 - 17:47

Ο OPEC δεν θέτει συγκεκριμένο στόχο για το ύψος της τιμής του πετρελαίου, αλλά αποδίδει σημασία στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης , όπως τόνισε ο Χαϊτάμ Αλ Γκάις, ΓΓ του καρτέλ, τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, SHANA. Προέβλεψε, επίσης, ότι οι συνεχιζόμενες 

ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου, θα προκαλέσουν πιθανή άνοδο όχι μόνο στο επίπεδο των τιμών αλλά και στην αστάθεια.

Ειδικότερα, ο Αλ Γκάις ανέφερε μια ποικιλία μεταβλητών ως βασικούς μοχλούς των τιμών του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης χαμηλής χρήσης καυσίμου αεριωθουμένων και των παγκόσμιων μακροοικονομικών δεδομένων, ιδιαίτερα στην εποχή μετά την πανδημία του COVID. «Στον OPEC… δεν στοχεύουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών. Όλες οι ενέργειές μας, όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται ώστε να έχουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, και αυτό είναι συνάρτηση πολλών μεταβαλλόμενων στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επανέλαβε ότι ο OPEC, λαμβάνοντας υπόψη τα «τραπεζικά ζητήματα, τα αυξημένα επίπεδα πληθωρισμού, τα οποία απαιτούν αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές σημαντικές οικονομίες», προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα προ-COVID επίπεδα, φτάνοντας σχεδόν τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 


Ο Αλ Γκάις σημείωσε, επίσης, ότι, δεδομένης των συνεχιζόμενων ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου, «είναι πιθανό ότι ο κόσμος οπωσδήποτε θα δει μια πιθανή άνοδο όχι μόνο στο επίπεδο των τιμών αλλά και στην αστάθεια». 

Ο OPEC χαιρετίζει την επιστροφή του Ιράν στην διεθνή αγορά

Όταν καταργηθούν οι κυρώσεις, το Ιράν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του OPEC, θα είναι ξανά καλοδεχούμενο στην αγορά πετρελαίου ως ένας υπεύθυνος παίκτης στους κόλπους του ομίλου, όπως τόνισε ο Αλ Γκάις κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και θεωρείται επίσης ως ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο ενεργειακός τομέας της χώρας έχει πληγεί από τις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον, τον Μάιο του 2018, από τη συμφωνία 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015.

Μετά την εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στη θέση του προέδρους της χώρας πέρυσι, έχουν γίνει προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας και την άρση των περιορισμών στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών εμπόδισαν την υπογραφή νέας συμφωνίας.