Tην πρώτη επίσημη έρευνα για χειραγώγηση τιμών που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών στις αγορές πετρελαίου ανήγγειλε η επιτροπή προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων του Σικάγο, η Commodity Futures Trading Commission. Οι αμερικανικές αρχές κατέθεσαν κατηγορία εναντίον του ολλανδικού κεφαλαίου Optiver Holding, για χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και βενζίνης σε προθεσμιακά συμβόλαια στο New York Mercantile Exchange.

Tην πρώτη επίσημη έρευνα για χειραγώγηση τιμών που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών στις αγορές πετρελαίου ανήγγειλε η επιτροπή προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων του Σικάγο, η Commodity Futures Trading Commission.
Οι αμερικανικές αρχές κατέθεσαν κατηγορία εναντίον του ολλανδικού κεφαλαίου Optiver Holding, για χειραγώγηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και βενζίνης σε προθεσμιακά συμβόλαια στο New York Mercantile Exchange. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι το επενδυτικό κεφάλαιο έκανε κινήσεις χειραγώγησης τιμών πέντε φορές τουλάχιστον από τον Μάρτιο 2007.

Οι κατηγορίες της επιτροπής προκύπτουν σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι πιέσεις των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι αποδίδουν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στην υπερβολική κερδοσκοπία. Μολονότι η υπόθεση αφορά την παράνομη πρακτική της χειραγώγησης, και όχι την κερδοσκοπία, οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε περίπτωση αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση ως σημείο αναφοράς για την επίδραση που έχουν οι χρηματοοικονομικοί παίκτες στην πετρελαϊκή αγορά.

Στα αποδεικτικά στοιχεία της επιτροπής, περιλαμβάνονται καταθέσεις μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα εν λόγω στελέχη χρησιμοποίησαν ένα σύστημα χειραγώγησης γνωστό στην αγορά ως «μαρκάρισμα στο κλείσιμο», που αφορά την αγορά μεγάλων θέσεων ακριβώς πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

(Από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, 26/07/2008)