ΟΠΕΚ: Στα 70-80 δολ. το Πετρέλαιο αν Ενισχυθεί το Δολάριο και Μετριασθούν οι Γεωπολιτικές Εντάσεις

Η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να υποχωρήσει στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι, εάν ενισχυθεί το δολάριο και επιλυθεί η διαμάχη της Δύσης με το Ιράν, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας και πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χακίμπ Κελίλ.
Energia.gr
Δευ, 28 Ιουλίου 2008 - 08:44

Η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να υποχωρήσει στα 70 με 80 δολάρια το βαρέλι, εάν ενισχυθεί το δολάριο και επιλυθεί η διαμάχη της Δύσης με το Ιράν, εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας και πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χακίμπ Κελίλ. «Εάν το δολάριο ενισχυθεί και η κρίση με το Ιράν επιλυθεί, η τάση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να κινηθεί προς τα 70-80 δολάρια», δήλωσε ο Κελίλ το Σάββατο, στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αλγερία.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ απέδωσε την πρόσφατη μείωση των τιμών πετρελαίου περισσότερο στον περιορισμό των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης παρά σε μια μεταβολή της σχέσης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όπως σημείωσε, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η αγορά πιθανόν να παραμείνει ασταθής. Στη μείωση των τιμών, σύμφωνα με τον Κελίλ, συνέβαλε εν μέρει και η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κατά δύο δολάρια την Παρασκευή, διευρύνοντας το πτωτικό ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων, το οποίο οδήγησε τις τιμές σε πτώση άνω των 24 δολαρίων. Η ζήτηση για καύσιμα στις ΗΠΑ και τα άλλα βιομηχανοποιημένα κράτη έχει αρχίσει να φθίνει, απομακρύνοντας τις τιμές από τα ιστορικά ρεκόρ στα οποία ανήλθαν στις 11 Ιουλίου, πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι. Την πτώση τους στήριξε και η διεύρυνση των κερδών του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενόμενου στοιχείων για την αγορά κατοικίας και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντως με τον Κελίλ, η πρόσφατη πτώση των τιμών έχει να κάνει περισσότερο με θέματα διπλωματίας παρά με την μεταβολή των θεμελιωδών στοιχείων στην αγορά πετρελαίου. Όπως τόνισε, η συμμετοχή του αμερικανού διπλωμάτη Ουίλιαμ Μπερνς στη συνάντηση της 19ης Ιουλίου, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και ανώτατου διαπραγματευτή του Ιράν, στη Γενεύη, συνέβαλε σημαντικά στο να μετριασθούν οι γεωπολιτικοί φόβοι.