Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 14% τον Μάιο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς στην κύρια πετρελαϊκή περιοχή παρήχθησαν λιγότερες εξαγώγιμες ποικιλίες και η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA δυσκολεύτηκε να αναπληρώσει τα αποθέματα, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία και έγγραφα

Στη PDVSA διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα κατά της διαφθοράς που αποκάλυψε δισεκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτα φορτία και οδήγησε σε προσωρινή αναστολή ορισμένων συμβάσεων. Η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 60 ατόμων και αλλαγή της διοίκησης.

Τον Μάιο, η PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 606.258 βαρέλια την ημέρα (bpd) αργού και διυλισμένων προϊόντων, χαμηλότερα από τους δύο προηγούμενους μήνες, αλλά υψηλότερα από τους δύο πρώτους μήνες του έτους, όταν η αναστολή κάποιων συμβάσεων διέκοψε ορισμένες εξαγωγές, όπως έδειξαν στοιχεία με βάση την παρακολούθηση των σκαφών.

Η PDVSA και άλλες κρατικές εταιρείες της Βενεζουέλας εξήγαγαν χωριστά περίπου 209.000 μετρικούς τόνους μεθανόλης, ουρίας και οπτάνθρακα πετρελαίου, τη χαμηλότερη ποσότητα μέχρι στιγμής φέτος.

Η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron Corp, η οποία αύξησε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα από τότε που έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, απέστειλε περίπου 149.000 bpd τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε τερματικό αποθήκευσης στις Μπαχάμες.

Τον Απρίλιο είχε εξαγάγει περίπου 141.000 bpd. 

Η PDVSA αύξησε επίσης τις παραδόσεις αργού και καυσίμων στην πολιτική της σύμμαχο Κούβα, σε 58.100 bpd τον Μάιο από 45.250 bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας.

Τα αποθέματα βαρέος αργού τύπου  Merey 16 της Βενεζουέλας μειώθηκαν στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Μαΐου από 1,89 εκατομμύρια βαρέλια τον προηγούμενο μήνα. Τα αποθέματα ελαφρύτερων εγχώριων αργών για την αραίωση της εξαιρετικά βαριάς παραγωγής της ζώνης Orinoco μειώθηκαν κατά 44% στα 930.000 βαρέλια εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα.  

Η εταιρεία επεξεργασίας αργού πετρελαίου στην κοινοπραξία PDVSA-Chevron Petropiar στο τέλος του περασμένου μήνα παρήγαγε περίπου 80.000 bpd επεξεργασμένου αργού έναντι 90.000 bpd στα τέλη Απριλίου.

Φορτίο 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού συμπυκνώματος έφτασε στα ύδατα της Βενεζουέλας στις αρχές Μαΐου, αλλά το πλοίο δεν είχε εκφορτωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το TankerTrackers.com.