Το Καζακστάν μείωσε την παραγωγή πετρελαίου (εξαιρουμένου του συμπυκνώματος φυσικού αερίου) κατά 3% σε ημερήσια βάση τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο στα 1,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση στοιχεία από δύο πηγές που γνωρίζουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Η παραγωγή πετρελαίου στο Καζακστάν τον Μάιο ήταν σύμφωνη με την ποσόστωση της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας OPEC+, λαμβάνοντας επίσης υπόψη μια εθελοντική μείωση κατά 78.000 εκατ. βαρέλια την ημέρα.Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Καζακστάν τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής σε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου: στο Kashagan, κατά 8% λόγω της συσσώρευσης υδρόθειου σε δύο πηγάδια, στο Karachaganak, κατά 6%,  στο Tengiz κατά 1%· και στα πεδία του Kazmunaigaz, κατά 4%, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα στοιχεία.

Οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης για εφέτος σε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Καζακστάν θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο στο Tengiz και τον Οκτώβριο στο Karachaganak.