Η διένεξη που προέκυψε, για να συμβολίσει τις προκλήσεις στην παραγωγή πετρελαίου, σε μία εποχή κατά την οποία η τιμή του είναι υψηλή, και ο εφοδιααμός της αγοράς στενός, ξεχείλισε τον περασμένο Μάιο. Αυτό συνέβη όταν η πετρελαϊκή εταιρεία BP σε μία ιδιωτική σύσκεψη με τους δισεκατομμυριούχους που συμμετέχουν στην κοινή ρωσοβρετανική επιχείρηση TNK-BP κατά 50%, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα οξύ δίλημμα.

Η διένεξη που προέκυψε, για να συμβολίσει τις προκλήσεις στην παραγωγή πετρελαίου, σε μία εποχή κατά την οποία η τιμή του είναι υψηλή, και ο εφοδιααμός της αγοράς στενός, ξεχείλισε τον περασμένο Μάιο. Αυτό συνέβη όταν η πετρελαϊκή εταιρεία BP σε μία ιδιωτική σύσκεψη με τους δισεκατομμυριούχους που συμμετέχουν στην κοινή ρωσοβρετανική επιχείρηση TNK-BP κατά 50%, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα οξύ δίλημμα. Η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons στην περιοχή της Λεμεσού στην Κύπρο.

Η ρωσική πλευρά έθεσε θέμα αποπομπής του Ρόμπερτ Ντάντλε, του Αμερικανού διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος διαχειρίζεται την κοινή επιχείρηση από την εποχή της ιδρύσεώς της, το 2003. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο κ. Ντάντλεš είναι ο κυρίως υπεύθυνος για την πτώση της κερδοφορίας της ΤΝΚ-BP, η οποία είναι η τρίτη κατά σειράν απ' τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Μια σημαντική σύσκεψη

Στην αίθουσα της συσκέψεως ήταν μερικοί από τους πλουσιοτέρους ανθρώπους της Ρωσίας και μεταξύ αυτών ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ένας από τους παλαιοτέρους οικονομικούς ολιγάρχες που έκαναν την περιουσία τους την εποχή που ο Μπόρις Γιέλτσιν ιδιωτικοποιούσε τις κρατικές επιχειρήσεις.

Παρών ήταν και ο Βίκτορ Βεκσέλμπεργκ, ο οποίος πλούτισε από την εμπορεία μετάλλων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, και ο εμπορικός του εταίρος Λεν Μπλαβάτνικ, με τον οποίο γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια στη Μόσχα, κατά τη δεκαετία του 1970.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Tόνι Χάουαρντ έφθασε από το Λονδίνο για να καταστείλει την ανταρσία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι κατέχουν το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου της κοινής επιχειρήσεως ΤΝΚ-BP. H επιχείρησή του καθυστερεί ήδη στην υλοποποίηση προγραμμάτων και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, λόγω καθυστερήσεων σε θέματα ασφαλείας, καθώς και από την πτώση της αποδόσεως της μετοχής της. H BP εξαρτάται από την ΤΝΚ-BP κατά 23% για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ προτίμησε να μην συμμετάσχει στη σύσκεψη. Παρέμεινε στη Μόσχα, φοβούμενος ότι δεν θα μπορούσε να «ξαναμπεί» στη Ρωσία επιστρέφοντας. Στη σύσκεψη καμία από τις δύο πλευρές δεν κατόρθωσε να πετύχει αυτό που ήθελε. Ο κ. Χάουαρντ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα της απομακρύνσεως του Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, όπως ανέφερε ο Βεκσέλμπεργκ, ηλικίας 51 ετών και ο οποίος για να αγοράσει ένα συλλεκτικό έργο, τα αυγά Faberge, πλήρωσε περί τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Οι Ρώσοι εταίροι είπαν στον κ. Χάουαρντ ότι δεν υπήρχε άλλο θέμα προς συζήτηση.

Ο κ. Βεκσέλμπεργκ ανέφερε ότι «δεν είχε κανένα νόημα να συνεχισθούν οι συζητήσεις, εφόσον ο κ. Ντάντλεϊ διαχειρίζεται την επιχείρηση προς όφελος των μετόχων της». Από τη πρώτη στιγμή, η BP θεωρούσε την TNK-BP ως μία θυγατρική επιχείρηση. Οι τρεις δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της TNK-BP απέσχον από την σύνοδο των διευθυντών της επιχειρήσεως που είχε προγραμματισθεί για την ίδια ημέρα. Από τη σύσκεψη της Κύπρου, και έκτοτε, η διαμάχη εντός της ΤΝΚ-ΒP κλιμακώθηκε. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της επιχειρήσεως και των αποθεμάτων της, τα οποία ανέρχονται σε 8,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων η αξία ανέρχεται στο 1 τρισ. δολ..

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/07/2008)