Ποιός Ευθύνεται για την Φοροδιαφυγή

Μιλώντας προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο γιά την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει στην χώρα μας.
Energia.gr
Δευ, 28 Ιουλίου 2008 - 15:05

Μιλώντας προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο γιά την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει στην χώρα μας. Είπε ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία είναι στην Ελλάδα μόλις 4,6% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κατά μέσο όρο 9,2%, δηλαδή διπλάσια. Και απέδωσε το φαινόμενο στην νοοτροπία των Ελλήνων: "Η φοροδιαφυγή είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας των πολιτών. Ολων μας".

Εσφαλμένη αντίληψις

Εν τούτοις η αντίληψις αυτή, ότι δήθεν οι Ελληνες έχουν γεννηθή φοροφυγάδες, θεωρούμε ότι είναι εσφαλμένη. Δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούμε από υπουργικά χείλη. Και φοβούμεθα ότι αποτελεί το άλλοθι των πολιτικών γιά να δικαιολογήσουν την δική τους αδυναμία να διαμορφώσουν στην Ελλάδα ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο να παροτρύνη τους πολίτες να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και όχι να τους εξωθή στην φοροδιαφυγή. Τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και δεν υπήρξε ποτέ. Αυτός είναι ο κύριος λόγος γιά τον οποίο οργιάζει η φοροδιαφυγή. Και όχι η νοοτροπία των πολιτών.

Οταν ήλθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, θεωρήθηκε ότι θα προέβαινε σε φορολογική επανάσταση. Παρ' ότι έγιναν σημαντικές μειώσεις φόρων, επανάστασις δεν έγινε. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είχε καθιερωθή ενιαίος συντελεστής φορολογίας κάτω του 20%: Σλοβακία 19%, Ρουμανία 16%, Σερβία 14%, Ρωσία 13%, Ουκρανία 13%, Γεωργία 12%. Ενώ ανάλογο κλίμα επικρατούσε και στην Γερμανία, αφού η κ. Μέρκελ είχε αρχικώς ενστερνισθή τις απόψεις γιά θέσπιση ενιαίου χαμηλού συντελεστού φορολογίας. Τις οποίες όμως αναγκάσθηκε να εγκαταλείψη ένα μήνα προ των εκλογών, λόγω των εντόνων πολιτικών πιέσεων.

Θυμίζουμε ότι την εποχή εκείνη -όπως έχει γραφή- στο περιθώριο μιάς συνόδου κορυφής της Ε.Ε. ο Ελλην Πρωθυπουργός είχε ειδική συζήτηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του γιά το θέμα του ενιαίου συντελεστού φορολογίας. Προδήλως διότι ο κ. Καραμανλής διερευνούσε την δυνατότητα καθιερώσεώς του και στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο σύστημα θα λειτουργούσε ως καταλύτης και θα περιόριζε την φοροδιαφυγή στο ελάχιστο. Διότι αυτό που δεν εννοούν να καταλάβουν οι πολιτικοί μας, είναι ότι οι πολίτες δεν είναι εκ πεποιθήσεως απατεώνες. Το σύστημα τους στρέφει προς την παρανομία, ενίοτε και γιά λόγους αμύνης στην αδικία.

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα τιμωρεί τους εντίμους φορολογουμένους και επιβραβεύει τους φοροφυγάδες. Τώρα λ.χ., που υπάρχει υστέρησις φορολογικών εσόδων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κράτος θα στραφή κατά των εντίμων φορολογουμένων, αυξάνοντας κάποιους φόρους. Ετσι, οι φοροφυγάδες θα έχουν δικαιωθή. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια φορολογήσεως, που λειτουργούν ως συγχωροχάρτι γιά τους φοροφυγάδες. Διότι ο φόρος απεξαρτάται από το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου και προκύπτει βάσει κάποιων δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων. Γεγονός που όχι απλώς παροτρύνει, αλλά στην πραγματικότητα νομιμοποιεί την φοροδιαφυγή.

Το παράλογο σύστημα

Ολα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθή με την καθιέρωση ενιαίου χαμηλού συντελεστού φορολογίας που, μετά το αφορολόγητο όριο θα ίσχυε ανεξαιρέτως γιά όλους. Αν ο συντελεστής ήταν λ.χ. 15%, είναι βέβαιο ότι τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα πλησίαζαν το 10% του ΑΕΠ, αντί του σημερινού 4,6%. Διότι οι περισσότεροι πολίτες θα εδήλωναν ολόκληρο το εισόδημά τους και δεν θα είχαν λόγους να καταφεύγουν, όπως σήμερα, στην φοροδιαφυγή. Πολλώ μάλλον αν η τομή αυτή είχε συνοδευθή και με αυστηρότατες κυρώσεις γιά τους φοροφυγάδες. Κάτι που δεν μπορεί να γίνη ενόσω το φορολογικό σύστημα παραμένει τόσο περίπλοκο και αφήνει παράθυρα γιά φοροδιαφυγή.

Πάγια άποψις της "Εστίας" είναι ότι οι Ελληνες και έντιμοι είναι και αίσθημα δικαίου διαθέτουν. Και αν σήμερα είναι οι πρωταθλητές της Ευρώπης στην φοροδιαφυγή, τους στρέφει προς τα εκεί το ίδιο το σύστημα. Ενα σύστημα παράλογο, περίπλοκο και άδικο, σε συνδυασμό και με ένα κράτος αδηφάγο που δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό ευθύνεται γιά την φοροδιαφυγή.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 26/07/2008)