Το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ετοιμάζει αγωγή διαιτησίας κατά της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom για αναστολή της παροχής φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2022, μετά την άρνηση της Βουλγαρίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ρόσεν Χρίστοφ

Όπως υπενθυμίζει το Euractv, η Βουλγαρία και η Πολωνία ήταν τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που υπέστησαν περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρωσικά ρούβλια και όχι σε δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις. Η ανακοίνωση της προσφυγής σε διαιτησία έγινε λίγες ώρες πριν αναλάβει η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Βουλγαρίας.

Τους τελευταίους δέκα μήνες, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ επέδειξε δημόσια παθητικότητα στο ζήτημα της αναζήτησης αποζημιώσεων για την αναστολή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη βουλγαρική οικονομία καθώς και αύξηση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση Ράντεφ προσπάθησε αρχικά να διαπραγματευτεί την αποκατάσταση της προμήθειας.Λόγω του φιλοδυτικού προφίλ της νέας κυβέρνησης, υπάρχουν προσδοκίες ότι θα επιδείξει πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα και θα φέρει τις οικονομικές απαιτήσεις της Βουλγαρίας έναντι της Gazprom στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ο Χρίστοφ είπε ότι προσπάθησε να ανανεώσει τις επαφές με την Gazprom και ζήτησε να αποκατασταθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση.Σε απάντηση ερώτημα του EURACTIV τον Μάρτιο του 2023, η διοίκηση του Hristov ανέφερε ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση για την υποβολή αιτήματος διαιτησίας κατά της Gazprom και δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την προετοιμασία διαιτητικής αξίωσης.

Την Τετάρτη, ο δικηγόρος διεθνούς διαιτησίας Μετόντι Μπαϊκούσεφ επέκρινε τη βουλγαρική κυβέρνηση για την παθητικότητα της έναντι της Gazprom και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε, μέσω μιας υβριδικής επιχείρησης, να αποσταθεροποιήσει τη νέα φιλοδυτική κυβέρνηση.«Ανησυχώ ότι μια από τις επιθέσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από την Gazprom Export», με την ρωσική εταιρεία να προσφεύγει πρώτη ενάντια στη Βουλγαρί, όπως ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει κανένα πρόβλημα να τη διενεργήσει ως υβριδική επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν θα χάσει μια τέτοια υπόθεση», σχολίασε ο Βούλγαρος δικηγόρος μιλώντας στο διαδικτυακό talk show του δημοσιογράφου Βέσελιν Ντρέμτζιεφ.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δικαστική υπόθεση ως «υβριδική επίθεση» ενάντια στη Βουλγαρία, επειδή θα μπορούσε να παρουσιαστεί από φιλορωσικές φωνές στη χώρα ως κίνδυνος που προκλήθηκε από τους φιλοδυτικούς πολιτικούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο του Πούτιν σε ρούβλια.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, μια παρόμοια φιλορωσική αφήγηση χρησιμοποιήθηκε αμέσως από φιλορώσους δημοσιογράφους, ειδικούς και πολιτικούς ηγέτες στη Βουλγαρία μετά την αναστολή των προμηθειών, οι οποίοι παρουσίασαν τη βαλκανική χώρα ως πλήρως εξαρτημένη από την απόφαση του Κρεμλίνου.