Το μεταναστευτικό, η ενέργεια και το εμπόριο συζητήθηκαν μεταξύ της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Λιβύης, της πρωθυπουργού Giorgia Meloni και της ομάδας της στη Ρώμη την Τετάρτη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποδέχθηκε στη Ρώμη τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh, αφού η προηγούμενη συνάντησή τους είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Τρίπολη.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων της ατζέντας ήταν η μετανάστευση, η ενέργεια και οι εμπορικές συμφωνίες, όπως συμβαίνει συχνά όταν η Meloni συνομιλεί με Αφρικανούς ηγέτες, με τους οποίους σκοπεύει να καθιερώσει μια «μη ληστρική προσέγγιση συνεργασίας».

Η Meloni «εξέφρασε την εκτίμησή της για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι λιβυκές αρχές στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα και στον περιορισμό των παράτυπων αναχωρήσεων», αναφέρεται σε κυβερνητικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση.

Η υπουργός Εξωτερικών Najla el Mangoush και ο υπουργός Εσωτερικών Imad Tabelsi συνόδευσαν τον Λίβυο πρωθυπουργό, καθώς θα συναντούσαν τους ομολόγους τους Antonio Tajani (Forza Italia/EPP) και Matteo Piantedosi. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών Matteo Salvini (Lega/ID) και ο υπουργός Επιχειρήσεων Adolfo Urso (Fratelli d’Italia/ECR).

Η Ιταλία και η Λιβύη έχουν υπογράψει σειρά συμφωνιών που προβλέπουν συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, οι λεπτομέρειες των οποίων είναι προς το παρόν άγνωστες, αλλά πιθανώς περιλαμβάνουν μέτρα παρόμοια με εκείνα που συμφωνήθηκαν με την Τυνησία, την οποία η Meloni επισκέφθηκε την Τρίτη.

Για την Meloni,προτεραιότητα είναι να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των ακτών της Βόρειας Αφρικής ώστε να εμποδίζονται οι βάρκες με στιβαγμένους μετανάστες να κινούνται προς την Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία υπόσχεται στήριξη στους λιβυκούς θεσμούς μέσω εκπαίδευσης και νέου εξοπλισμού περιπολίας.

Η Meloni «μοιράστηκε με τον Λίβυο πρωθυπουργό τις ανησυχίες της, δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου. Από αυτή την άποψη, για τη Meloni, είναι θεμελιώδους σημασίας η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων», αναφέρεται στο κυβερνητικό σημείωμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Eni, Claudio Descalzi, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση με τη λιβυκή αντιπροσωπεία, όπως συνέβη και κατά την επίσκεψη της Meloni στην Αλγερία και τη Λιβύη. Τον περασμένο Ιανουάριο υπογράφηκαν στην Τρίπολη οκτώ συμφωνίες για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων και την κατασκευή νέων υπεράκτιων εγκαταστάσεων από την Eni.

Μετά τη συνάντηση της Τετάρτης στη Ρώμη, ο Descalzi θα υπογράψει μια επιπλέον συμφωνία με τον ομόλογό του στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (Noc) της Λιβύης.

Η στρατηγική της Ιταλίας στην Αφρική – το λεγόμενο Σχέδιο Mattei – προβλέπει συνεργασία με αφρικανικές χώρες για την προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Ιταλία φιλοδοξεί να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος από τον οποίο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα μπορούν να διακινούνται από τη Βόρεια Αφρική προς τις ευρωπαϊκές χώρες που -όπως η Ιταλία- έχουν διακόψει ή φιλοδοξούν να διακόψουν τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.

euractiv.gr