Η Nobel Energy, ο ενεργειακός βραχίονας της διεθνούς συλλογικής εταιρείας NEQSOL Holding, υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MOU) με το Αζερμπαϊτζάν για την ανάπτυξη ενός ηλιακού έργου 400MW στο δυτικό Ναχτσιβάν. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τόσο του ενεργειακού μείγματος όσο και της οικονομίας της χώρας και η συμφωνία

της Nobel Energy θα μπορούσε να αλλάξει και τις δύο πτυχές. Το προτεινόμενο έργο θα παράγει ενέργεια για την επίτευξη των στόχων του Αζερμπαϊτζάν για καθαρή ενέργεια και για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, καθώς η Nobel επιδιώκει να "προωθήσει βιώσιμες ενεργειακές λύσεις".

"Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τη στρατηγική μετασχηματισμού μας, ώστε να γίνουμε μέρος των λύσεων που θα βοηθήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nobel Energy, Vugar Samadli, αναφερόμενος στην ανάγκη μετάβασης των βιομηχανιών της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. "Αντανακλά την κοινή μας δέσμευση με την κυβέρνηση για την αξιοποίηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης ανάπτυξης".

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν το 90% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές και παρέχουν το 98% της πρωτογενούς ηλεκτρικής ενέργειας, παράγοντες που έχουν ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να αναζητήσει τρόπους για την απαλλαγή των βιομηχανιών της από τον άνθρακα.