Η Βρετανία θα Αποσύρει τον Φόρο Έκτακτων Κερδών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Υπό Προϋποθέσεις

Η Βρετανία θα Αποσύρει τον Φόρο Έκτακτων Κερδών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Υπό Προϋποθέσεις
energia.gr
Παρ, 9 Ιουνίου 2023 - 18:47

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο φόρος για τα έκτακτα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα εφαρμοστεί εάν οι τιμές πέσουν κάτω από ορισμένα επίπεδα για έξι συνεχόμενους μήνες, σε μια κίνηση που η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει ότι θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια

Η εισφορά ενεργειακών κερδών (EPL) εισήχθη τον Μάιο του περασμένου έτους μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η βιομηχανία έχει προειδοποιήσει ότι το υψηλό επίπεδο φορολογίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής μακροπρόθεσμα.

Το EPL αυξήθηκε από τον αρχικό του συντελεστή 25% σε 35% τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στο 75%.

Χάρη στον εν λόγω φόρο έχουν συγκεντρωθεί 2,8 δις στερλίνες (3,51 δις δολ.) μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, ο φόρος έκτακτων κερδών θα μειωθεί, με τη φορολογική επιβάρυνση να πέφτει στο 40%, εάν οι μέσες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέσουν στα 71,40 δολάρια το βαρέλι και κάτω για το πετρέλαιο και στις 0,54 στερλίνες ανά θερμίδα για το φυσικό αέριο για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει ότι ανεξάρτητες προβλέψεις τιμών από το Γραφείο Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας δείχνουν ότι ο μηχανισμός κατώτατου ορίου τιμών είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης του φόρου τον Μάρτιο του 2028.Οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent έχουν υποχωρήσει από το υψηλότερο σημείο του Μαρτίου 2022, των περίπου 139 δολαρίων το βαρέλι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι σήμερα, και για το 2023 έχουν διαπραγματευτεί μέχρι τώρα ανάμεσα στα 70 και τα 89 δολ. το βαρέλι.

Οι βρετανικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη τον Μάρτιο του 2022 σε υψηλά ρεκόρ περίπου 6 στερλινών ανά θερμίδα, αλλά η τιμή αναφοράς του μηνιαίου συμβολαίου φυσικού αερίου διαπραγματεύεται στη Βρετανία επί του παρόντος περίπου στις 0,63 λίβρες.

Κάτω από 0,54 λίρες διαπραγματευόταν, για τελευταία φορά, τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.Η σημερινή απόφαση έρχεται ενόψει της τελικής επενδυτικής απόφασης της Equinor στο πετρελαϊκό κοίτασμα Rosebank, αξίας 5 δις δολαρίων, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Εκπρόσωπος της Equinor δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης «δεν είχε άμεσες συνέπειες για εμάς».

Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των TotalEnergies και Harbour, δήλωσαν ότι η εισφορά θα έχει ως αποτέλεσμα να περικόψουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή.

Η TotalEnergies και η Shell χαιρέτησαν σε γενικές γραμμές την ανακοίνωση της κυβέρνησης την Παρασκευή και δήλωσαν ότι αναλύουν τις λεπτομέρειές της.

«Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο μας», δήλωσε ο David Whitehouse, Διευθύνων Σύμβουλος της κύριας επιχειρηματικής ένωσης Offshore Energies UK (OEUK) του κλάδου στη Βόρεια Θάλασσα.Από περίπου 4,4 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) - περισσότερα από την παραγωγή του Ιράκ - στην αρχή της νέας χιλιετίας, η Βρετανία παράγει τώρα περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης σε λιγότερο από 200.000 βαρέλια το 2050, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή του τομέα, NSTA. Η Βρετανία ήταν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου ως και τη δεκαετία του 2000, αλλά τώρα εξαρτάται τόσο από τις εισαγωγές πετρελαίου όσο και από εισαγωγές φυσικού αερίου.