Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας παρήγαγαν περίπου 616. 000 οχήματα τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 32% σε 137. 012 μονάδες μόνο τον Μάιο, ανέφερε ο βιομηχανικός όμιλος σε ανακοίνωσή του το Σάββατο. Οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν κατά 33% περίπου στα 3,09 δισ. δολάρια τον Μάιο, ανεβάζοντας το σύνολο των πέντε μηνών στα 14,7 δισ. δολάρια.

Με εργοστάσια, μεταξύ άλλων της Renault, της Fiat, της Toyota και της Hyundai, η Τουρκία είναι βασικός εξαγωγέας οχημάτων, ιδίως προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν το 14% των συνολικών πωλήσεων της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εξαγωγών της Τουρκίας.

Με οδηγό τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι τουρκικές μετοχές κέρδισαν 15% τον Ιούνιο. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες ότι η νέα οικονομική διαχείριση της χώρας θα επιτρέψει την υποτίμηση της λίρας, η οποία θα καταστήσει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές. Το νόμισμα εξασθένησε περίπου 11% τον Ιούνιο έναντι του δολαρίου, η χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

(από capital.gr)