Σε χαμηλά τετραετίας έχει περιοριστεί η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά την πτώση των τιμών, γεγονός στο οποίο αποτυπώνεται η μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομική επιβράδυνσης και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights που δημοσίευσε το Bloomberg, η ζήτηση στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 9,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση. Δηλαδή, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη ακόμα και από τα επίπεδα της περιόδου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε τη μάχη της εξοικονόμησης φυσικού αερίου ενόψει το χειμώνα 2022-2023.

Αν και αυτή είναι η μικρότερη μηνιαία πτώση φέτος, αποτυπώνει την προσπάθεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώνεται και υπάρχουν φόβοι ότι ένα μέρος της απώλειας της ζήτησης θα μπορούσε να είναι μόνιμη.

Η S&P εκτιμά ότι υπάρχουν επίσης συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση από ορισμένους από τους πιο δυναμικούς τομείς της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον κλάδο των χημικών, όπου η κατάρρευση της τιμής της αμμωνίας έχει δώσει ώθηση σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ενώ η εποχική συντήρηση από τα διυλιστήρια μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Μάιο.

Η Γερμανία

Η πτώση της ζήτησης βιομηχανικού φυσικού αερίου τον Μάιο ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία που πλήττεται από την ύφεση, φτάνοντας το 15%.

Οι βασικοί καταναλωτές – από χημικές εταιρείες μέχρι χαλυβουργίες – είναι απρόθυμοι να αποκαταστήσουν τη ζήτηση μετά από μια άνοδο ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας πέρυσι που τους ώθησε να περιορίσουν την παραγωγή. Αυτό συνέβαλε σε μια κατά 60% κατάρρευση των τιμών αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου φέτος.

Οι αγοραστές στρέφονται επίσης προς εναλλακτικές πηγές – όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια – για να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους.

Τα κράτη της ΕΕ πέτυχαν εθελοντικούς στόχους για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στον ήπιο χειμώνα και στις υψηλότερες τιμές που μείωσαν τη ζήτηση.

(από ot.gr)