Πτώση Τιμών Πετρελαίου και Δολαρίου

«Η αγορά αργού επέβαλε στον εαυτό της διόρθωση των τιμών προς τα κάτω και αυτό μεταφράζεται με ταχείς ρυθμούς σε διόρθωση των τιμών της βενζίνης». Αυτό εκτιμούν αναλυτές αναφερόμενοι στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, όπου οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης κατορθώνουν πλέον να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές στα πρατήρια.
Της Σοφίας Σκουλικάρη
Τρι, 29 Ιουλίου 2008 - 13:14

«Η αγορά αργού επέβαλε στον εαυτό της διόρθωση των τιμών προς τα κάτω και αυτό μεταφράζεται με ταχείς ρυθμούς σε διόρθωση των τιμών της βενζίνης». Αυτό εκτιμούν αναλυτές αναφερόμενοι στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, όπου οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης κατορθώνουν πλέον να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές στα πρατήρια. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών, τα χιλιόμετρα που διήνυσαν οι οδηγοί στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μειώθηκαν τον Μάιο κατά ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 3,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι η μέση τιμή της βενζίνης στα αμερικανικά πρατήρια -σύμφωνα με την πανεθνική έρευνα της Lundberg- υποχώρησε σχεδόν κατά 12 σεντς το γαλόνι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αναμένεται περαιτέρω πτώση της κατά 10 σεντς στο εγγύς μέλλον.

Οπως επισημαίνει ο συγγραφέας της έρευνας, Τρίλμπι Λούντμπεργκ, «αν υποθέσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, η προς τα κάτω διόρθωση θα συνεχιστεί στην τιμή της βενζίνης», όπου φυσιολογικά οι κινήσεις στις αγορές αργού καθυστερούν να αντικατοπτριστούν στα πρατήρια. Χθες, πάντως, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας ανέκοψε την αρχική άνοδο στις αγορές αργού, λόγω της νέας επίθεσης ανταρτών σε δυο πετρελαιαγωγούς της Royal Dutch Shell στη Νιγηρία και των εξελίξεων στο Ιράν. Η Shell ανακοίνωσε ότι ανέστειλε μέρος της παραγωγής της λόγω των επιθέσεων, αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει πόσο. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κινούνταν το απόγευμα σε επίπεδα κάτω από τα 124 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του Brent στο Λονδίνο οριακά υψηλότερα από τα 125 δολάρια.

Η σχετική ενίσχυση των τιμών του αργού, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις για επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, πυροδότησαν πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων. Ο Γκάρι Στερν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολης, φέρεται από τους Financial Times να υποστήριξε ότι υφίσταται μια τέτοια προοπτική, την οποία άλλωστε στηρίζουν αρκετοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν ακόμα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ». Ετσι, το αμερικανικό νόμισμα διαμορφωνόταν το απόγευμα στο 1,5743 έναντι του ευρώ, έναντι 1,5696 αργά την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, υποχωρώντας από το ζενίθ τριών εβδομάδων στο οποίο είχε ανέλθει. Πτωτικά κινήθηκε και έναντι του γιεν, αν και σημείωσε άνοδο έναντι της στερλίνας μετά την ανακοίνωση στοιχείων για μείωση κατά 4,4% στις τιμές των βρετανικών κατοικιών τον Ιούλιο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/07/2008)