Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σχεδιάζει την πραγματοποίηση εξορύξεων από τον πυθμένα της θάλασσας σε μία περιοχή σχεδόν στο μέγεθος της Γερμανίας για να εξαγάγει μέταλλα απαραίτητα στην κατασκευή μπαταριών

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που εταιρείες και κράτη στρέφουν την προσοχή τους στον πλούσιο σε ορυκτά βυθό του ωκεανού, ο οποίος αποτελεί μια πολύτιμη πηγή υλικών για smartphone και ηλεκτρικά οχήματα.

Τα περισσότερα ορυκτά βρίσκονται σε πετρώματα μεγέθους πατάτας που ονομάζονται πολυμεταλλικά οζίδια, τα οποία είναι πλούσια σε κοβάλτιο, νικέλιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Η Διεθνής Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας, οργανισμός – μέλος του συστήματος των Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, έχει προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου για να συντάξει κανονισμούς που αφορούν τις διαδικασίες που απαιτούνται πριν από την έναρξη της εξόρυξης βαθέων υδάτων σύμφωνα με μια ρήτρα που ενεργοποιήθηκε στο νησί Ναούρου του Ειρηνικού το 2021.Το υπουργείο Ενέργειας της Νορβηγίας σκοπεύει να υποβάλει πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, η οποία θα επιτρέπει την εξερεύνηση και την εξόρυξη κοντά στο Σβάλμπαρντ, το νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Στη συνέχεια, το σχέδιο θα τεθεί σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία το φθινόπωρο.Ωστόσο, η επιδίωξη της Νορβηγίας για εξόρυξη σε βαθέα ύδατα αντιμετωπίζει ήδη κάποιες προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, οι αλιευτικές επιχειρήσεις και οι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθούν διαφωνίες με άλλα κράτη καθώς η Συνθήκη του Σβάλμπαρντ παραχωρεί στη Νορβηγία δικαιώματα εξόρυξης στην περιοχή από κοινού με τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η Νορβηγία υποστηρίζει ότι κατέχει αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης σε μεγαλύτερη έκταση νερού εκεί από ό ,τι θεωρούν η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ.Η περί ης ο λόγος περιοχή περιέχει ηφαιστειακές πηγές που περιέχουν, όπως εκτιμάται, 38 εκατομμύρια τόνους χαλκού— ποσότητα μεγαλύτερη από την παγκόσμια ετήσια παραγωγή του μετάλλου.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre δήλωσε στην εφημερίδα της χώρας “Bergens Tidende” ότι η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να βλάψει τη ζωή των ωκεανών.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι επιστήμονες, ωστόσο, διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Σε πρόσφατη μελέτη που επικεντρώνεται στη Ζώνη Clarion-Clipperton (CCZ) στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια περιοχή για την οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εξόρυξη σε βαθέα ύδατα και η οποία εκτείνεται από τη Χαβάη έως το Μεξικό, οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 5.000 είδη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άγνωστα στην επιστήμη.«Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά δεδομένων, ώστε πραγματικά να καταλάβουμε ποια είδη υπάρχουν εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί η εξόρυξη», δήλωσε η Muriel Rabone, βιολόγος και αναλυτής δεδομένων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η Rabone σημείωσε ότι οι ερευνητές εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 30% έως 40% των ειδών της Ζώνης Clarion-Clipperton ζουν στα οζίδια. «Είναι πιο ευάλωτα στην εξόρυξη, γιατί αν αφαιρεθούν τα οζίδια, κυριολεκτικά αφαιρείς τον βιότοπό τους, το σπίτι τους», είπε.