Η IperionX Limited συμφώνησε ένα αντικείμενο εργασίας ("SoW") για την προμήθεια μεταλλικών εξαρτημάτων τιτανίου για τη Ford Motor Company  χρησιμοποιώντας το μοναδικό 100% ανακυκλωμένο, χαμηλού άνθρακα μέταλλο τιτανίου της IperionX. Η Ford και η IperionX συνεργάζονται ενεργά για τον σχεδιασμό, τη δοκιμή και την προσθετική κατασκευή μιας σειράς εξαρτημάτων τιτανίου υψηλής ποιότητας για τα μελλοντικά οχήματα παραγωγής της Ford Performance.

Η Ford Performance είναι το τμήμα υψηλών επιδόσεων και αγώνων της Ford Motor Company, γνωστό για μια κορυφαία γκάμα αυτοκινήτων επιδόσεων, όπως το F150 Raptor, το Bronco Raptor, το Mustang Mach 1 και το Shelby GT500. Στόχος της Ford είναι να είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που θα συμμετέχει στη Formula 1, στις 24 ώρες του Le Mans με το Mustang GT3, στο WRC με το M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, στο Baja 1000 με το Ranger Raptor και το Bronco, καθώς και στο NASCAR και στα Supercars με το Mustang.

Αυτό το Ford SoW ακολουθεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα δοκιμών ποιότητας και αντοχής του χαμηλού άνθρακα, κυκλικού μετάλλου τιτανίου της IperionX. Τα τμήματα Βιωσιμότητας και Προηγμένων Υλικών της Ford ανέλαβαν μια σειρά από διαδικασίες δοκιμών, επαληθεύοντας ότι το τιτάνιο της IperionX ξεπέρασε τις απαιτούμενες παραμέτρους που ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα ASTM.

Τα εξαρτήματα τιτανίου πρόκειται να υποβληθούν σε μια ολοκληρωμένη "μελέτη φινιρίσματος" για την αξιολόγηση μιας σειράς πιθανών επιφανειακών φινιρισμάτων των εξαρτημάτων. Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν από αυτή την SoW θα καθοδηγήσουν τον τελικό σχεδιασμό, και το κόστος μονάδας, για μια σειρά εξαρτημάτων τιτανίου χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα για τα οχήματα παραγωγής της Ford Performance.

Τα εξαρτήματα αυτοκινήτων που κατασκευάζονται με τιτάνιο διακρίνονται για ανώτερες αναλογίες αντοχής προς βάρος, υψηλά επίπεδα αντοχής στη διάβρωση, εξαιρετική ανθεκτικότητα και - μοναδικά στις τεχνολογίες της IperionX - μπορούν να ανακυκλωθούν με βιώσιμο τρόπο στο τέλος της διάρκειας ζωής του προϊόντος. Οι ιδιόκτητες τεχνολογίες της IperionX μπορούν να ξεκλειδώσουν σημαντικά οφέλη βιωσιμότητας που είναι κρίσιμα για μια πλήρως κυκλική αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων τιτανίου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα - χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να επιτευχθούν με καμία άλλη γνωστή εμπορική διαδικασία παραγωγής τιτανίου.

Η Ford προσχώρησε πρόσφατα στον συνασπισμό First Movers Coalition, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της αγοραστικής δύναμης και των αλυσίδων εφοδιασμού για καινοτόμες τεχνολογίες καθαρών βιομηχανικών υλικών. Ο συνασπισμός First Movers Coalition αξιοποιεί τη συλλογική αγοραστική δύναμη των 50+ ιδρυτικών εταιρειών - στις οποίες περιλαμβάνονται οι Volvo, Airbus, Apple, Amazon και Microsoft - για να στείλει ένα σαφές μήνυμα ζήτησης που είναι απαραίτητο για την κλιμάκωση κρίσιμων αναδυόμενων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν.

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Αρίμα, Διευθύνων Σύμβουλος της IperionX, δήλωσε: 

"Η Ford έχει δεσμευτεί να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Ford για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη μιας βιώσιμης, κυκλικής αλυσίδας εφοδιασμού τιτανίου για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων.

Το μέταλλο τιτανίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα που διαθέτουμε είναι μοναδικό, κατασκευασμένο από 100% ανακυκλωμένο τιτάνιο και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα τιτανίου υψηλής αντοχής με σχεδόν το μισό βάρος του χάλυβα.

Η IperionX επανατοποθετεί μια χαμηλότερου κόστους και πιο βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού τιτανίου στις ΗΠΑ - μετατοπίζεται από μια γραμμική αλυσίδα εφοδιασμού σε μια κυκλική αλυσίδα εφοδιασμού τιτανίου με χαμηλότερο άνθρακα - ανακυκλώνοντας απορρίμματα τιτανίου για την κατασκευή εξαρτημάτων τιτανίου χαμηλού άνθρακα, υψηλής απόδοσης. Είμαστε ευτυχείς που η Ford συνεργάζεται μαζί μας για τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας και την κλιμάκωση της επιχείρησής μας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, κυκλική, τιτανίου".