Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ (160 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας στη Σλοβενία. Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το πρόγραμμα άμεσων επιχορηγήσεων βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων

για την κρίση και τη μετάβαση, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους για τη στήριξη τομέων που αποτελούν κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει επιχορηγήσεις ύψους έως 25 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο, αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες της απόφασης θα διατεθούν μόνο "μόλις επιλυθούν τυχόν ζητήματα εμπιστευτικότητας".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα χρήματα θα "επιταχύνουν την ανάπτυξη επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην αποθήκευση ενέργειας, με στόχο την προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρού μηδενός", συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας.

Τα χρήματα θα χορηγηθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, προστίθεται.

Ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Σλοβενία πραγματοποιείται μέσω του Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση και τη Μετάβαση, άλλα παρόμοια προγράμματα που υποστηρίζουν την αποθήκευση ενέργειας έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο δημιουργήθηκε για να μετριάσει τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.