Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Iberdrola υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ (1,08 δισ. δολάρια ΗΠΑ) με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή 19 σταθμών ηλιακής ενέργειας και τριών χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη. Τα ηλιακά έργα θα εγκατασταθούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2,2GW,

τα έργα θα ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα δίκτυα, ενώ ορισμένα φωτοβολταϊκά έργα θα τοποθετηθούν μαζί με αιολική ενέργεια και συστήματα μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο σταθερή τροφοδοσία του δικτύου.

Επιπλέον, τα έργα θα εγκατασταθούν κυρίως σε περιοχές συνοχής όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς η ΕΤΕπ ελπίζει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στις περιοχές αυτές.

Τα νέα αυτά έργα θα στηρίξουν επίσης τα εθνικά ενεργειακά σχέδια των τριών χωρών και θα βοηθήσουν την Iberdrola να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2040.

"Αυτή η σημαντική χρηματοδοτική συμφωνία που καλύπτει τρεις χώρες αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση της ΕΤΕπ για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των Ευρωπαίων σε οικονομικά προσιτή, καθαρή ενέργεια", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix.