Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε δεκάδες δυτικές εταιρείες στην εγκατάλειψη της ρωσικής αγοράς. Ωστόσο, αρκετές ήταν και αυτές που έμειναν κάνοντας ταμείο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Business Insider

Έτσι, σύμφωνα με έκθεση της 8ης Ιουνίου από τη Novaya Gazeta Europe, οι 100 κορυφαίες δυτικές εταιρείες που παρέμειναν στη Ρωσία ενίσχυσαν τη ρωσική οικονομία το 2022 με σχεδόν 288 δισ. ρούβληα (ή 3,5 δισ. δολάρια) σε εταιρικούς φόρους.

Για την έκθεσή το, το ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο εξέτασε τις οικονομικές καταστάσεις από νομικές οντότητες εγγεγραμμένες στη Ρωσία που ανήκαν είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει σε δυτικές οντότητες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εταιρείες που έμειναν στη Ρωσία είχαν κερδοφόρα δραστηριότητα, σημειώντας συνολικά το 2022 καθαρά κέρδη ύψους 1,1 τρισ. ρουβλίων. «Μεταφράζοντας» το ποσό, η Novaya Gazeta σημειώνει ότι πρόκειται για αύξηση 54% συγκριτικά με το 2021.

Τα φορολογικά έσοδα που εισφέρονται στη Μόσχα αντιπροσωπεύουν το 1% των εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης. Οι μεγαλύτεροι φορολογούμενοι είναι εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με εισφορές ύψους 40 δισ., 47 δισ. και 55 δισ. ρουβλίων, αντίστοιχα.

Ανάμεσα στις εταιρείες που κατέγραψαν τεράστια κέρδη πέρυσι είναι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies, η αυστριακή Raiffeisen Bank και ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP, σύμφωνα πάντα με τη Novaya Gazeta.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η TotalEnergies, η BP και η Raiffeisen Bank, όπως και πολλές άλλες δυτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, ωστόσο, η αποχώρηση εκτιμάται ότι θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times τον Μάρτιο, πάνω από 2.000 εταιρείες είχαν ζητήσει έγκριση για έξοδο από τη ρωσική αγορά, αλλά η πρόοδος στη διαδικασία ήταν αργή λόγω υλικοτεχνικών καθυστερήσεων.

Αντίστοιχα, άλλες εταιρείες που έχουν διαφορετικούς βαθμούς ενεργών δραστηριοτήτων στη Ρωσία δεν μπορούν απλώς να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν για διάφορους επιχειρηματικούς και μη επαγγελματικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών, ηθικών και πολιτικών προκλήσεων, ανέφερε το Business Insider τον Μάρτιο.

Κάπως έτσι, πάνω από ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μόλις 525 εταιρείες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με τη χώρα, σύμφωνα με μελέτη από του Πανεπιστημίου του Γέιλ.  Κι αυτό παρά το γεγονός ότι 1.000 εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι μειώνουν οικειοθελώς τις δραστηριότητές τους μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

(από naftemporiki.gr)