Άνθρωπος του Πετρελαίου Θεωρεί Αναπόφευκτη την Απομάκρυνση από τα Ορυκτά Καύσιμα

Άνθρωπος του Πετρελαίου Θεωρεί Αναπόφευκτη την Απομάκρυνση από τα Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Τετ, 14 Ιουνίου 2023 - 08:26

Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ADNOC, και επερχόμενος πρόεδρος της COP28, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτη η σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων. "Η ταχύτητα με την οποία θα συμβεί εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορούμε να βρούμε, σταδιακά, εναλλακτικές λύσεις μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια, την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα", δήλωσε ο κ. Aλ Τζαμπέρ στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το Κλίμα, την περασμένη Πέμπτη. Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP28 

θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Άμπου Ντάμπι και ο Σουλτάν μπιν Άχμεντ Αλ Τζαμπέρ, επικεφαλής της ADNOC και πρόεδρος της COP28, υποστήριξε από την αρχή τη θέση ότι η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, και τούτο επειδή η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα μπορούσε να είναι άμεση.

"Δεν μπορούμε απλώς να αποσυνδεθούμε από το σημερινό ενεργειακό σύστημα και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό με το γύρισμα ενός διακόπτη. Πρέπει να συμπεριλάβουμε τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας στις διαβουλεύσεις και στις συζητήσεις και πρέπει να κάνουμε τα οικονομικά συστήματα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά με πολύ λιγότερο άνθρακα", είπε χαρακτηριστικά τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο, η ADNOC εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επίτευξη της στρατηγικής πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Net Zero», έως το 2050, από κοινού με τον στόχο της αύξησης της παραγωγής αργού πετρελαίου στα 5 εκατ. bpd έως το 2030. Τα ΗΑΕ έλαβαν επίσης το πράσινο φως από τον ΟPEC+ για να αυξήσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουάσκησαν έντονες πιέσεις τον Μάιο καλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αποπέμψουν τον Αλ Τζαμπέρ από τη θέση του στην COP28 - ρόλο που παραδοσιακά δεν ανατίθεται σε στελέχη του τομέα ορυκτών καυσίμων.

Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι τα ΗΑΕ θα λάβουν αρκετά σοβαρά υπόψη την COP28, ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων και ότι ένα στέλεχος της βιομηχανίας υδρογονανθράκων θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα, στην ετήσια σύνοδο κορυφής.

Εκπρόσωπος της COP28 δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ο Αλ Τζαμπέρ ήταν "ειδικός σε θέματα ενέργειας και ιδρυτής μιας από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, ανώτερο στέλεχος επιχειρήσεων, υπουργός της κυβέρνησης και διπλωμάτης για το κλίμα με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην ανάληψη δράσης για το κλίμα"!