Η εταιρεία Scottish and Southern Energy Networks (SSEN) Transmission θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια λίρες (12,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δίκτυα στη Σκωτία, τα οποία θα επιτρέψουν τη σύνδεση έως και 11 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών έργων, ανακοίνωσε την Τρίτη. Το πρόγραμμα "Pathway to 2030 Programme" της εταιρείας θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε αρκετές νέες χερσαίες και υποθαλάσσιες συνδέσεις μεταφοράς,

στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη Βρετανία για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η επένδυση θα ενισχύσει τη χωρητικότητα του δικτύου, ώστε η πρώτη φάση των έργων συνολικής χωρητικότητας έως 11 GW στο πλαίσιο του γύρου εκμίσθωσης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων ScotWind να μπορέσει να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, που είναι αρκετή χωρητικότητα για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια σπίτια, δήλωσε η εταιρεία.

Τα έργα περιλαμβάνουν δύο συνδέσεις συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 2 GW από το Peterhead στη Σκωτία προς την Αγγλία, δύο υποθαλάσσιες συνδέσεις στα σκωτσέζικα ύδατα και αναβαθμίσεις καλωδιακών συνδέσεων στην ξηρά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη Σκωτία, πρόσθεσε.