Το 2022 η αγορά φωτοβολταϊκών εισήλθε σε μια "νέα διάσταση ανάπτυξης", όπου προστέθηκαν 239 GW ηλιακής ισχύος σε όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου της νέας ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό προκύπτει από την έκθεση της SolarPower Europe "Global Market Outlook for solar power 2023-27", η οποία προβλέπει ότι η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί μέχρι το 2023 και μετά.

Η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί, εγκαθιστώντας σχεδόν 100GW και ξεπερνώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά - τις ΗΠΑ - περισσότερο από τέσσερις φορές.

Ο πρωταγωνιστής στην αγορά φωτοβολταϊκών το 2022 ήταν ο τομέας των στεγών. Τα έργα γενικής κλίμακας συνέχισαν να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στις προσθήκες ισχύος, αλλά οι δύο τομείς ήταν πολύ σχεδόν ίσοι: οι εγκαταστάσεις στέγης σε όλο τον κόσμο αντιπροσώπευαν το 49,5% - 118GW - της νέας ισχύος το 2022.

Η τάση αυτή είναι αρκετά αναπάντεχη, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η επακόλουθη ενεργειακή κρίση και οι κυμαινόμενες τιμές οδήγησαν τους καταναλωτές στην αναζήτηση ενεργειακής ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο. Η Αυστραλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανέφεραν όλες εκρήξεις στις αγορές τους σε στέγες κατά το 2022, ενώ η έκθεση της SolarPower Europe ανέδειξε επίσης τις πολιτικές "ουρά" στη Βραζιλία, την Ιταλία και την Ισπανία που οδήγησαν τις αγορές τους σε στέγες να υπερδιπλασιαστούν κατά το έτος.

Η Κίνα πρόσθεσε 51,1GW φωτοβολταϊκών σε στέγες το 2022, που αντιπροσωπεύει το 54% της συνολικής νέας δυναμικότητάς της και μια αύξηση 29GW σε πραγματικούς όρους από τα στοιχεία του 2021.