Αυξάνει το προς διανομή μέρισμά της κατά 15% η Shell ενώ σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου καθώς ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan επικεντρώνεται εκ νέου στα ορυκτά καύσιμα που οδήγησαν σε κέρδη ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

Οι παραπάνω κινήσεις αποτελεούν μέρος της στροφής της ευρωπαϊκής γιγάντιας πετρελαϊκής εταιρείας να επεκτείνει τα πιο κερδοφόρα τμήματα της δραστηριότητάς της, ακόμη και αν είναι εντάσεως άνθρακα, ενώ περιορίζει τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αρκετά υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

«Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν - σε αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Sawan. Ο CEO και η διοικητική του ομάδα θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο στους μετόχους σε μια παρουσίαση στη Νέα Υόρκη αργότερα την Τετάρτη.

Εκτός από την αύξηση του μερίσματος, που θα τεθεί σε ισχύ αυτό το τρίμηνο, η Shell δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές τουλάχιστον 5 δισ. δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο. Η εταιρεία θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 22 έως 25 δισ. δολάρια ετησίως για το 2024 και το 2025.

Κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων θα είναι η επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Shell. Η εταιρεία δεν επιδιώκει πλέον να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1% έως 2% ετησίως, έχοντας επιτύχει το αρχικό της σχέδιο μείωσης της παραγωγής - που ανακοινώθηκε το 2021 εν μέσω εστίασης στη μείωση των εκπομπών άνθρακα - ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Η Shell θα επιδιώξει τώρα να αναπτύξει τις ολοκληρωμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου και θα σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου έως το 2030.

(από insider.gr)