Η Ρωσία ξανάρχισε τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα τον Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους φορτίο από το 2020, καθώς οι δύο χώρες άρχισαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επισημαίνουν τους κινδύνους από τις προμήθειες όπλων από την Πιονγάνγκ στη Μόσχα

Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο και υποστήριξε τη Μόσχα όταν εισέβαλε πέρυσι στην Ουκρανία, επικρίνοντας την «ηγεμονική πολιτική» των ΗΠΑ και της Δύσης. 
Η Ρωσία εξήγαγε 67.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα μέχρι τον Απρίλιο. Πρόκειται για τις πρώτες παραδόσεις που αναφέρθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που η Μόσχα είχε δηλώσει ότι απέστειλε στη Βόρεια Κορέα 255 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου, τον Αύγουστο του 2020.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, οι χώρες υποχρεούνται να αναφέρουν τις μηνιαίες πωλήσεις διυλισμένου πετρελαίου στην επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Οι πωλήσεις πετρελαίου άρχισαν λίγο μετά την επανέναρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ρωσίας-Βόρειας Κορέας τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από το 2020, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επανεκκίνηση του εμπορίου.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να στείλει περισσότερα όπλα στη Ρωσία, δήλωσε χθες ένας εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, αφότου ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν (φωτ.) υποσχέθηκε να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα.

Παρότι η Πιονγιάνγκ αρνείται ότι έχει πουλήσει όπλα στη Ρωσία, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε τον Νοέμβριο, μεταξύ άλλων, ρουκέτες και πυραύλους του στρατού ξηράς στη μισθοφορική ομάδα Wagner που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.