Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το κύριο επιτόκιο της για πρώτη φορά σε 10 μήνες, καθώς νέα στοιχεία ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την καθυστέρηση της ανάκαμψης μετά τον Covid στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας περιόρισε το επιτόκιο μεσοπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης, ένα μονοετές επιτόκιο που επηρεάζει το κόστος χρηματοδότησης

των τραπεζών, από 2,75% σε 2,65%, εν μέσω ευρέως διαδεδομένων προσδοκιών ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Όπως σημειώνουν οι FT, η κίνηση αυτή σηματοδότησε την επίσημη δυσαρέσκεια για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, η οποία αναμενόταν ευρέως να ανακάμψει μετά την εγκατάλειψη από τις αρχές των αυστηρών ελέγχων για τον κοροναϊό στις αρχές του έτους.

Ωστόσο, η ανάπτυξη παρέμεινε αδύναμη, καθώς παρεμποδίζεται από την επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων, την ασθενέστερη ζήτηση για εξαγωγές και την έλλειψη επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη ήρθε αφού η κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα μείωσε απροσδόκητα το επταήμερο αντίστροφο επιτόκιο ρεπό, ένα σημαντικό μέτρο για τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, και οι αρχές παρουσίασαν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξαπολύσουν περισσότερη στήριξη τους επόμενους μήνες, από τη χρηματοδότηση των υποδομών έως τη βοήθεια για τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες επωμίστηκαν μεγάλο μέρος του κόστους του τριετούς καθεστώτος μηδενικού επιτοκίου της Κίνας και στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας για έσοδα.

"Τελικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε μοχλό που υπάρχει στο σάκο της πολιτικής για να κάνουν την οικονομία να γυρίσει σελίδα", δήλωσε ο Rob Carnell, επικεφαλής έρευνας Ασίας-Ειρηνικού της ING. Είπε ότι αυτό θα κυμαίνεται από κινήσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής μέχρι τη χρήση ενός ασθενέστερου ρενμίνμπι για την ενθάρρυνση των εξαγωγών.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη ενίσχυσαν την απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, ασκώντας πίεση στον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για το σύνολο του έτους, δηλαδή την ανάπτυξη κατά 5%, που είναι ήδη ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, προσθέτοντας 12,7% και 3,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 18,4% και 5,6% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία ενισχύθηκαν από τη χαμηλή επίδραση της βάσης σε σύγκριση με τα σαρωτικά λουκέτα στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας πέρυσι.

"Δεν είδαμε επιστροφή στο επίπεδο εμπιστοσύνης πριν από την πανδημία", δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard, οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα, χαρακτηρίζοντας την ανάκαμψη "μη ικανοποιητική".

Η ανεργία των νέων έφτασε το 20,8%, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 2018, σε μια ακόμη ένδειξη του αγώνα του Πεκίνου να προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας στους νέους. Η συνολική ανεργία παρέμεινε στάσιμη στο 5,2%.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων επιβεβαίωσε επίσης ότι ο τεράστιος τομέας των ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να νοσεί, περισσότερο από 18 μήνες αφότου βυθίστηκε στην κρίση από τη χρεοκοπία της Evergrande, του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή στον κόσμο.

Οι ενάρξεις νέων κατασκευών κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 ήταν μειωμένες κατά 23% σε ετήσια βάση σε σχέση με την επιφάνεια. Οι τιμές των νέων κατοικιών αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2022.

Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας δήλωσε ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα είναι "σημαντικά ταχύτερη" από ό,τι το πρώτο, όταν η οικονομία πρόσθεσε 4,5%. Αλλά προειδοποίησε ότι "το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να είναι περίπλοκο και σοβαρό" και "τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη δεν είναι ακόμη στέρεα".

Η δυναμική της ανάκαμψης αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς οι ευνοϊκές επιδράσεις της βάσης εξασθενούν από το περσινό λουκέτο στη Σαγκάη, έγραψε η Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα.

"Αναμένουμε περισσότερα (στοχευμένα) μέτρα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες, ιδίως για τα δημοσιονομικά και τη στέγαση, για να εξουδετερώσουμε την επίμονη αδυναμία της οικονομίας", έγραψε η Goldman. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι το μέγεθος των όποιων κινήτρων θα είναι πιθανότατα μικρότερο από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους χαλάρωσης.

"Το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα είναι ακόμη μαλακά [στην Κίνα] και θα πρέπει να μετριάσουμε τις προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους", δήλωσε ο Steve Cochrane, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Moody's Investor Services.

"Πρέπει να υπάρξουν κάποια επιθετικά αλλά πολύ στοχευμένα μέτρα πολιτικής για να πάρει μπροστά η οικονομία", πρόσθεσε, επισημαίνοντας μια πολιτική παρέμβαση που "είτε θα εστιάζει πολύ έντονα στις καταναλωτικές δαπάνες... είτε θα κάνει κάτι με την ανεργία των νέων".

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν σε γενικές γραμμές άνοδο μετά τη μείωση των επιτοκίων. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises των ηπειρωτικών κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,4%, ενώ ο δείκτης CSI 300 των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν κέρδισε 0,6%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ρενμίνμπι αποδυναμώθηκε έως και 0,3% έναντι του δολαρίου στα 7,1807 Rmb, οδηγώντας το νόμισμα περίπου 4% χαμηλότερα σε ετήσια βάση και σε χαμηλό έξι μηνών.