Η πρώτη μεγάλη μπαταρία που κατασκευάστηκε σε μια αυστραλιανή τοποθεσία άνθρακα τέθηκε σε λειτουργία στην κοιλάδα Latrobe Valley της Βικτώριας, ανατολικά της Μελβούρνης. Η μπαταρία των 150 μεγαβάτ βρίσκεται στο χώρο του πρώην σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Hazelwood, ο οποίος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 και έκλεισε τον Μάρτιο του 2017.

Η μπαταρία έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει περίπου 75.000 σπίτια για μία ώρα κατά τη διάρκεια της βραδινής αιχμής.

Η υπουργός Ενέργειας της Βικτώριας Λίλι Ντ' Αμπρόσιο επισκέφθηκε σήμερα τον χώρο για την έναρξη λειτουργίας της μπαταρίας.

"Η Βικτώρια ηγείται της χώρας στην υλοποίηση έργων μπαταριών και αποθήκευσης ενέργειας, με τους φιλόδοξους στόχους μας για την αποθήκευση ενέργειας να διασφαλίζουν ότι η Βικτώρια θα συνεχίσει να προσελκύει βιομηχανικές επενδύσεις και ευκαιρίες συνεργασίας όπως αυτή", δήλωσε η ίδια.

Η μπαταρία λειτουργεί από τον ιδιοκτήτη της Hazelwood, τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Engie, και τους εταίρους της Eku Energy και Fluence.

Η Βικτώρια στοχεύει να έχει τουλάχιστον 2,6 γιγαβάτ αποθήκευσης μπαταριών συνδεδεμένα στο δίκτυο μέχρι το 2030 και 6,3 GW μέχρι το 2035.

Εργάζεται επίσης για την παραγωγή του 95% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035.