Η γερμανική κυβέρνηση θα βοηθήσει τον χαλυβουργικό γίγαντα ThyssenKrupp στην πράσινη μετάβαση και είναι βέβαιη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει το ρόλο της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck στους χαλυβουργούς σε συνδικαλιστική συγκέντρωση στο Ντούισμπουργκ την Τετάρτη

Η ThyssenKrupp, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Γερμανίας, θέλει να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στο Ντούισμπουργκ το 2026, το οποίο θα χρησιμοποιεί υδρογόνο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει να συνεισφέρει 1,3 δισ. ευρώ στο έργο. Ωστόσο, οι επιδοτήσεις πρέπει ακόμη να λάβουν το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα φτάσουμε εκεί το καλοκαίρι», υποσχέθηκε ο Habeck στη συγκέντρωση, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Επιτροπή πλησιάζουν σε συμφωνία.

«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσω ότι όλες οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας στη Γερμανία θα μπορέσουν να διατηρηθούν κατά την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Habeck στους χαλυβουργούς. Η βιομηχανία θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να επιβιώσει, υποστήριξε – αλλά: «όχι οπουδήποτε αλλού – εδώ!»

Στο παρελθόν, οι γερμανικές κυβερνήσεις έτειναν να είναι επιφυλακτικές απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις, αλλά υπό τον Habeck, η Γερμανία τείνει προς μια πιο παρεμβατική βιομηχανική πολιτική σαν αυτή της Γαλλίας. Για παράδειγμα, πριν από δύο εβδομάδες εγκαινίασε ένα πρόγραμμα «Συμβάσεις άνθρακα επί διαφοράς» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν εγκριθεί αυτό από την Επιτροπή, θα επιτρέψει στις γερμανικές επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για κρατική χρηματοδότηση για στήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα των παραγωγικών διαδικασιών.

Η πιο ενεργητική προσέγγιση του Habeck αποτελεί επίσης απάντηση σε μια δύσκολη περίοδο για τον βιομηχανικό τομέα στη Γερμανία.

Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ανεβάσει το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας φόβους για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Πρόσφατη μελέτη της Ομοσπονδίας Γερμανικών Επιχειρήσεων (BDI) δείχνει ότι αρκετές εταιρείες μεταφέρουν τμήματα των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό.

Η μετάβαση σε διαδικασίες παραγωγής με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος, ιδίως για τους παραγωγούς χάλυβα.

Ως εκ τούτου, τα συνδικάτα παροτρύνουν το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει γρήγορα ενισχύσεις για την προστασία των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.

«Το πράσινο μέλλον μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η ΕΕ απλώς δείχνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο Tekin Nisakkol, πρόεδρος του εργοστασιακού συμβουλίου της ThyssenKrupp Europe, στη συγκέντρωση της Τετάρτης.

(από euractiv.gr)