Η Σερβία ξεκίνησε την πρώτη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για αιολική και ηλιακή ενέργεια, συνολικής ισχύος 450MW, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η δημοπρασία των 450MW περιλαμβάνει 400MW αιολικής ενέργειας και 50MW ηλιακής ενέργειας. Οι δημοπρασίες θα υποστηριχθούν μέσω μιας σύμβασης έναντι διαφοράς (CfD) για περίοδο 15 ετών με

την Ηλεκτρική Εταιρεία της Σερβίας, η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει ασφαλή παροχή ενέργειας στους πολίτες της.

Η CfD είναι ένα κίνητρο για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο το κράτος τους προστατεύει από τη μεταβλητότητα των τιμών της αγοράς σε σχέση με την τιμή που προσφέρει ο παραγωγός κατά τη στιγμή της δημοπρασίας.

Στους παραγωγούς καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ της τιμής που προσφέρεται κατά τη δημοπρασία και της τιμής της αγοράς.

Η μέγιστη τιμή που μπορεί να προσφέρει ένας παραγωγός σε μια δημοπρασία έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση και ανέρχεται σε 105 ευρώ (113,71 δολάρια) ανά μεγαβατώρα (MWh) για έργα αιολικών πάρκων και 90 ευρώ/MWh για ηλιακές εγκαταστάσεις.

Οι παραγωγοί που προσφέρουν κάτω από τη μέγιστη καθορισμένη τιμή θα έχουν πλεονέκτημα για να λάβουν τα κίνητρα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.