Η Taqa Morocco SA σχεδιάζει αιολικά και ηλιακά έργα που θα παράγουν συνδυαστικά 1 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, στο πλαίσιο των φιλόδοξων σχεδίων ενεργειακής μετάβασης του βορειοαφρικανικού έθνους. Η τοπική μονάδα της Abu Dhabi National Energy Co. με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκει επίσης να επενδύσει σε έργα αφαλάτωσης στο Μαρόκο,

δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος Abdelmajid Iraqui Houssaini. Το Μαρόκο αντιμετώπισε τέσσερα ρεκόρ σοβαρών ξηρασιών τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που προκάλεσε μια κυβερνητική ώθηση για την παραγωγή περισσότερου νερού.

Οι "σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας" και η υιοθέτηση τεχνολογίας μείωσης των εκπομπών για τις μονάδες άνθρακα που διαθέτει σημαίνουν ότι το 35%-50% της δυναμικότητας της Taqa Morocco μπορεί να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο Houssaini στο περιθώριο του φόρουμ Bloomberg New Economy Gateway Africa στο Μαρακές.

Η εταιρεία σχεδιάζει 900 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και 100 μεγαβάτ από την ηλιακή ενέργεια, είπε.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστούν πιο αποδοτική την αφαλάτωση στο Μαρόκο, το οποίο "βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε κατάσταση υδατικής πίεσης", σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

"Προσδοκούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τις αλυσίδες εφοδιασμού του ομίλου μας για να γίνουμε ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς κατασκευαστές νερού", δήλωσε. "Δεδομένου ότι είμαστε ήδη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι λογικό για την εταιρεία να στραφεί προς τα εκεί".