ΗΠΑ: Μείωση Τελών σε Μισθώσεις για Αιολική, Ηλιακή Ενέργεια σε Ομοσπονδιακά Εδάφη

ΗΠΑ: Μείωση Τελών σε Μισθώσεις για Αιολική, Ηλιακή Ενέργεια σε Ομοσπονδιακά Εδάφη
energia.gr
Παρ, 16 Ιουνίου 2023 - 12:23

Ένας νέος κανονισμός θα επισημοποιήσει την περικοπή κατά περίπου 80% των τελών έργου για την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε ομοσπονδιακές εκτάσεις, σύμφωνα με πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν την Πέμπτη, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ (BLM) του Υπουργείου Εσωτερικών είχε μειώσει πέρυσι τα τέλη ενοικίασης και τα ποσοστά μίσθωσης για ηλιακή και αιολική ενέργεια κατά περίπου 50%, χρησιμοποιώντας την εξουσία του υπουργείου, αφού οι προγραμματιστές παραπονέθηκαν ότι ήταν πολύ υψηλά για να προσελκύσουν επενδύσεις.

Η πρόταση της Πέμπτης από το Υπουργείο Εσωτερικών θα εμβαθύνει αυτές τις μειώσεις τελών και θα κατοχυρώσει τις αλλαγές σε επίσημο κανονισμό - καθιστώντας δυσκολότερη την ανατροπή τους υπό μια μελλοντική πολιτική διοίκηση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιθυμεί την απεξάρτηση του αμερικανικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα έως το 2035, στόχος που θα απαιτήσει την ταχεία ανάπτυξη μεγάλων ποσοτήτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η BLM διαχειρίζεται ένα σε κάθε 10 στρέμματα γης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Εσωτερικών έχει εντολή του Κογκρέσου να επιτρέψει 25 γιγαβάτ (GW) ανανεώσιμης ενέργειας σε ομοσπονδιακές εκτάσεις μέχρι το 2025.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι ο προτεινόμενος κανόνας της BLM θα μειώσει τα τέλη έργων κατά περίπου 80% και θα επιτρέψει στην υπηρεσία να δέχεται αιτήσεις εκμίσθωσης σε περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας εκτός ανταγωνιστικών δημοπρασιών.